Το ελληνικό όνειρο είναι μονοθέσιο

Post date:

Author:

Category:

Formula Student

Η P17, η formula των φοιτητών του ΕΜΠ, είναι έτοιμη για το Red Bull Ring, το καλοκαίρι. Το 4Drivers ήταν στην παρουσίαση μιας προσπάθειας που εκπροσωπεί τη χώρα ανεξαρτήτως αν σε συγκινεί το motorsport

- Διαφήμιση-

Το Σάββατο που μας πέρασε είχαμε την χαρά να είμαστε προσκεκλημένοι στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου, όπου η Prom Team Racing μας παρουσίασε το καινούργιο της μονοθέσιο, με κωδική ονομασία ”P17”

Η Prom Team αποτελείται από μια ομάδα φοιτητών του τμήματος μηχανολόγων μηχανικών του ΕΜΠ.

Ιδρύθηκε το 2008 από τέσσερις φοιτητές που θέλησαν να εφαρμόσουν τις  θεωρητικές τους γνώσεις και έτσι μέσα σε λίγους μήνες με τη συνδρομή των καθηγητών τους είχαν σχεδιάσει και κατασκευάσει το πρώτο μονοθέσιο για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό Formula Student στην Ιταλία.

Ο διαγωνισμός αριθμεί τρεις δεκαετίες ύπαρξης και, πλέον, αποτελεί προαπαιτούμενο για να καταφέρει κάποιος να καταπιαστεί με το σπορ της Formula 1.

Σ’ αυτό το σημείο θα ήταν σκόπιμο να αναφερθεί ότι οι δυσκολίες που υπήρξαν μέχρι την κατασκευή του μονοθέσιου ήταν πολλές. Η βασικότερη, όμως, εντοπίζεται στους περιορισμένους οικονομικούς πόρους ώστε να πάρει μορφή το όλο εγχείρημα.

Η γνώση που αποκτήθηκε στη διάρκεια των χρόνων έχει εμπλουτιστεί και έχει δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων στην οποία οι φοιτητές της ομάδας έχουν πρόσβαση σε οποιαδήποτε πληροφορία χρειαστούν που αφορά το μονοθέσιο. Έτσι, διασφαλίζεται η διατήρηση της υπάρχουσας γνώσης και δίνεται η ευκαιρία στα νέα μέλη να μην χρειαστεί να ξεκινήσουν από το μηδέν αλλά να έχουν ένα προβάδισμα και υλικό προς μελέτη.

Η ανεύρεση οικονομικών πόρων, ωστόσο, αποτελεί ακόμη ένα μείζον πρόβλημα της ομάδας αφού τα κόστη για την κατασκευή και την εξέλιξη είναι σημαντικά και οι χορηγίες δεν είναι αρκετές για να εξασφαλίσουν ένα ικανό budget ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ευκολία επιλογών.

Ενδεικτικά, το κόστος κατασκευής της P17 (χωρίς την προσωπική εργασία των φοιτητών της ομάδας) φτάνει τα €75,000.  Τα παραπάνω, δυστυχώς, καθιστούν άνιση τη «μάχη» της Prom απέναντι στους διεθνείς ανταγωνιστές της, μιας και οι τελευταίοι έχουν από ”πίσω” τεχνογνωσία και χορηγίες από εταιρίες, όπως οι Mercedes και Porsche.

Παρόλα αυτά, η Prom έχει αποδεχτεί την πρόκληση και καταφέρει να κατασκευάσει ένα monocoque πλαίσιο αλουμινίου στην P17 με κόστος μόλις στο 1/10 σε σχέση με ένα αντίστοιχο ”ανθρακονημάτινο” με τις μηχανικές του αντοχές να είναι αρκετά κοντά.

 

 Η εκδήλωση στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου ήταν μια ευκαιρία για να επικοινωνηθεί η προσπάθεια. Ελληνικά 100%.

Αυτό, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες επιλογές που έχουν ληφθεί, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν  ένα από τα ελαφρύτερα μονοθέσια στον θεσμό με βάρος μόλις 218 kg

Στην εξέλιξη της P17 έχουν εμπλακεί περισσότεροι από 30 φοιτητές από το 1ο έως και το 5ο έτος της σχολής στα στάδια της μελέτης, σχεδιασμού και κατασκευής. Βαθύτερη τους επιθυμία είναι να καταφέρουν μελλοντικά να απασχοληθούν στον τομέα που αγαπούν, το αυτοκίνητο και το motorsport.

Η δουλειά τους, όμως, δεν σταματά εκεί αλλά συνεχίζεται και στην επιλογή του κατάλληλου setup μέσα από μια σειρά συλλογής δεδομένων στην πίστα SpeedForce, στο Κορωπί.

Εκεί, γίνονται οι δοκιμές για την αξιοπιστία, την επαφή της με τον οδηγό και την επαναληψιμότητα του συνόλου στο γυρολόγιο. Πρώτο μέλημα της Prom είναι ο τερματισμός στους αγώνες και, έπειτα, η αναρρίχηση στο βάθρο. 

Η P17 θα αγωνιστεί στο Formula Student Austria στο Red Bull Ring (31 Ιουλίου – 3 Αυγούστου) απέναντι σε πολυτεχνικές σχολές απ’ όλο τον κόσμο.

Ως 4Drivers, ευχόμαστε καλή επιτυχία!

 Photo: Prom Racing

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Ίσως να σ’ αρέσει