Η περίπτωση Carlos Ghosn. Πόσο λαμόγιο πια

Post date:

Author:

Category:

Ο Carlos Ghosn δήλωσε ότι κρατήθηκε όμηρος από από ένα παρωχημένο και οπισθοδρομικό σύστημα. Μη γελάει κανείς. Αναφέρεται στο ιαπωνικό, εκεί που κάνουν μέχρι και χαρακίρι αν αργήσουν σε ραντεβού

Carlos Ghosn

Οι ειδήσεις του κόσμου γεμίζουν από το χολιγουντιανό σενάριο διαφυγής του άλλοτε πανίσχυρου άνδρα της Nissan, Carlos Ghosn. Αλλά ακόμα και η σύζυγός του, Carole, βρέθηκε να αντιμετωπίζει ένταλμα σύλληψης καθώς κατέθεσε ψευδείς μαρτυρίες κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας


Η αλήθεια είναι πως ο Carlos Ghosn ήταν -και παρέμεινε όλα αυτά τα χρόνια στην ιλιγγιώδη διαδρομή του- ένας τρομερά αποτελεσματικός, δαιμόνιος λογιστής σε θέση προέδρου. Το παρατσούκλι του ήταν, άλλωστε, «Le cost killer». «Έκοβε» από παντού προκειμένου να βοηθήσει τις εταιρείες να ακμάσουν

Ο Carlos Ghosn, πρώην ισχυρός άνδρας της Nissan, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας μετά την διαφυγή του από τον κατ’ οίκον περιορισμό του στην Ιαπωνία.

Τώρα πρόκειται να κληθεί από τη δημόσια κατηγορούσα αρχή του Λιβάνου για να καταθέσει, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο. Στο μεταξύ, η Εισαγγελία του Τόκιο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης της κυρίας Carole Ghosn, συζύγου του Calros Ghosn, σε περίπτωση που αυτή προσπαθήσει να μεταβεί στη χώρα του Ανατέλλοντος ηλίου. 


Ο «καθαρός» μισθός του γράφεται πως ήταν κάποια $17 εκατομμύρια. Η περιουσία του κάποια $100 εκατομμύρια. Τόσα, και περισσότερα, πρέπει να παίρνει όποιος φέρνει χρήμα – και ο Ghosn έκανε ακριβώς αυτό. Δίκαιο


Τα παραπάνω ποσά, όμως, αφορούν το φανερό χρήμα. Όχι το κρυφό για το οποία βούιζαν οι ψίθυροι στα κεντρικά της Ιαπωνίας και φωνάζουν οι τίτλοι ειδήσεων σε όλα τα έγκυρα διεθνή Μέσα όπως το Bloomberg, ή οι New York Times.

Η απόδραση στο Λίβανο και η ανακοίνωση της Nissan

Όπως ανακοινώθηκε από την Ιαπωνική Εισαγγελία, η απόδραση του πρώην προέδρου Carlos Ghosn στoν Λίβανο,  χωρίς την άδεια του δικαστηρίου και  κατά παράβαση των όρων της εγγύησής του,  αποτελεί πράξη που αψηφά το δικαστικό σύστημα της Ιαπωνίας. Η Nissan το βρίσκει αυτό εξαιρετικά δυσάρεστο.

Η Nissan ανακάλυψε πολυάριθμες πράξεις κακοδιαχείρισης εκ μέρους του Ghosn, μέσω εμπεριστατωμένης και λεπτομερειακής εσωτερικής έρευνας. Η εταιρεία αποφάσισε ότι δεν ήταν κατάλληλος να εκτελέσει τα καθήκοντά του  ως εκτελεστικό μέλος και τον απομάκρυνε από όλα τα αξιώματα.

Παράλληλα, η εσωτερική έρευνα ανέδειξε  αδιαμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία για διάφορες παραβατικές πράξεις από τον Ghosn, συμπεριλαμβανομένης της ανακριβούς δήλωσης της αποζημίωσής του και της υπεξαίρεσης  περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας για ίδιον όφελος.


Carlos Ghosn

Το έργο δεν έχει τελειώσει ακόμη

Οι συνέπειες της παράνομης συμπεριφοράς του Ghosn ήταν σημαντικές. Εκτός από τη δίωξη που του ασκήθηκε  στην Ιαπωνία, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συμπεριφορά του Ghosn, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων του για την ανακριβή υποβολή δηλώσεων σχετικά με τις απολαβές του, ήταν δόλια.

Οι έρευνες στη Γαλλία, σχετικά με ενδεχόμενες παραβάσεις του, συνεχίζονται. Η Nissan θα συνεχίσει να κάνει το σωστό, σε συνεργασία με τις  δικαστικές και ρυθμιστικές αρχές, όπου αυτό είναι απαραίτητο.

Η αεροπορική αναχώρηση του Ghosn από την Ιαπωνία, δεν θα επηρεάσει τη βασική πολιτική της Nissan η οποία τον θεωρεί υπεύθυνο για τις σοβαρές παραβάσεις, που αποκαλύφθηκαν από την εσωτερική έρευνα. Η εταιρεία θα συνεχίσει να λαμβάνει τα κατάλληλα νομικά μέτρα για την απόδοση ευθυνών στον Ghosn για τη ζημιά που προκάλεσε η παράνομη συμπεριφορά του στη Nissan.


Info: nissan.gr / Photo: skynews

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Διαβάστε μας (και) στο Autotypos

Ίσως να σ’ αρέσει