Και το «τιμόνι» της McLaren περνά στο Μπαχρέιν

Post date:

Author:

Category:

Η βρετανική εταιρεία πέρασε δύσκολη οικονομική περίοδο στην μετά-Κόβιντ εποχή. Πλέον, την πλήρη της ιδιοκτησία και έλεγχο της McLaren αποκτά ένα κρατικό επενδυτικό ταμείο, κοινώς fund, από την μικρή μοναρχία της Μέσης Ανατολής, το Μπαχρέιν

Και το τιμόνι της McLaren περνάει στο Μπαχρέιν

Μετά από σοβαρές οικονομικές απώλειες, το γκρουπ της βρετανικής McLaren παίρνει τη μεγάλη και σταθερή ανάσα ενός fund από το Μπαχρέιν. Και το κέφι της οδήγησης μάλλον συνεχίζεται 


Tα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια η McLaren έχει εμπλακεί με επιτυχία στα «χωράφια» των εξωτικών supercars ανταγωνίζοντας ευθέως τις Ferrari και Porsche

Ως γνωστόν, το βρετανικό γκρουπ διευθύνει και το αγωνιστικό τμήμα  της McLaren Racing που δραστηριοποιείται στη Φόρμουλα 1, στα IndyCars και στα πρωταθλήματα των ηλεκτρικών Formula E και Extreme E.

Καθ’ όλο αυτό το διάστημα το συγκεκριμένο fund, ονόματι Mumtalakat, είχε καθοριστική συμμετοχή στο γκρουπ της McLaren.

Αρχικά, από το 2007, κατείχε το 30% του μετοχικού κεφαλαίου που είχε αποκτήσει από τον πολυμήχανο Ρον Ντένις και, αργότερα, η συμμετοχή του ανήλθε στο 60%.

Η εξαγορά που δίνει τη μεγάλη ανάσα

Πλέον, σύμφωνα με το BBC, το επενδυτικό ταμείο από το Μπαχρέιν αποκτά τον πλήρη έλεγχο του ομίλου.

Η κίνηση θεωρείται πως θα προσδώσει μεγάλη ανάσα στα σφιχτά οικονομικά των τελευταίων ετών τα οποία, μεταξύ άλλων, οδήγησαν και στην απώλεια 1.000 θέσεων εργασίας στη McLaren.

Eνδεικτικά, επίσης, κατά τους πρώτους εννιά μήνες της περασμένης χρονιάς, η εταιρεία είχε ζημία περί τις £276 εκ.

Με τις πρόσφατες ανακατατάξεις στην ευρωπαϊκή αυτοκίνηση, ήταν γνωστό πως η McLaren αναζητά νέες τεχνικές συνεργασίες που θα τη βοηθήσουν να επεκτείνει τη γκάμα της και, ειδικότερα, να εξελίξει την ανάπτυξη ηλεκτρικών αυτοκινήτων.


Αντετοκούνμπο

Οι ενδιαφερόμενες πλευρές για συνεργασία

Σύμφωνα με την ειδησεογραφία, η σουηδική Polestar (ιδιοκτησίας της κινεζικής Geely που κατέχει, μεταξύ άλλων, και τη Volvo) είναι μία εταιρεία που είχε συνομιλίες με τη McLaren.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τους Financial Times, έχουν γίνει επαφές με τις BMW, Hyundai καθώς και με εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων με σχεδιαστική έδρα την Καλιφόρνια και κατασκευαστική την Αριζόνα, τη Lucid Motors.

Όλοι οι πιιθανοί συνεργάτες είναι στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων και του αμοιβαίου συμφέροντος. Μένει να φανεί πού θα κάτσει η μπίλια των κεντρικών deals.

Η συμφωνία της πλήρους εξαγοράς της McLaren από τη Mumtalakat χαιρετίστηκε από την πρώτη ως ένα «πολύ σημαντικό ορόσημο» στην περαιτέρω πορεία της καθώς αυτό θα της «επιτρέψει να επικεντρωθεί στην υλοποίηση του μακροπρόθεσμου επιχειρηματικού της σχεδίου, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων σε νέα προϊόντα και τεχνολογίες»

Photo: McLaren


McLaren Senna

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Διαβάστε μας (και) στο Autotypos

Ίσως να σ’ αρέσει