Κλέβονται πιο εύκολα τα αυτοκίνητα με keyless entry;

Post date:

Author:

Category:

Τα συστήματα εύκολης εισόδου (keyless entry) διευκολύνουν στην καθημερινότητα. Αλλά, όπως φαίνεται, είναι και πιο ευάλωτα στους hi-tech απατεώνες

Keyless entry

Μπορείς να είσαι ασφαλής με τα συστήματα εύκολης εισόδου; Η εμπειρία ενός παθόντα


Όταν ο Daniel Witte απέκτησε το όνειρικό του Audi RS4, δεν φανταζόταν τι θα του προέκυπτε. Άλλωστε, είχε τοποθετήσει ένα συναγερμό κορυφαίας τεχνολογίας και το αυτοκίνητο το παρακολουθούσαν δύο κάμερες CCTV

Εάν κάποιος έσπαζε στο αυτοκίνητο, ο συναγερμός και το περίπλοκο σύστημα ακινητοποίησης έπρεπε να έχουν εξασφαλίσει ότι ήταν αδύνατο να απομακρυνθεί.

Κι αν, παρόλα αυτά, κάποιος κατάφερε να θέσει σε εκκίνηση τον κινητήρα, μια συσκευή παρακολούθησης θα παρακολουθούσε τη θέση του αυτοκινήτου, επιτρέποντας στην αστυνομία να το εντοπίσει.

Χάρη στη σύγχρονη ασφάλεια των οχημάτων, αρκετοί ισχυρίστηκαν ότι μερικά από τα σύγχρονα αυτοκίνητα, ουσιαστικά, δεν κλέβονται. Μάλλον κάνουν λάθος.

Ο Witte ξύπνησε στη μέση της νύχτας μετά από τηλεφώνημα μιας ασφαλιστικής εταιρείας, λέγοντάς του ότι η συσκευή εντοπισμού στο αυτοκίνητό του έδειξε ότι οδηγούνταν μακριά από το σπίτι του με μεγάλη ταχύτητα

Ο Witte κοίταξε έξω από το παράθυρο για να ανακαλύψει ότι το Audi έλειπε. Στη θέση του βρίσκονταν μόνο μερικά κομμάτια από γυαλί.

Το μυστήριο λύθηκε γρήγορα

Χάρη στο βίντεο από τις κάμερες. Φαίνονται οι απατεώνες να σπάνε ένα παράθυρο και στη συνέχεια να συνδέουν μια συσκευή ικανή να σιγήσει το συναγερμό και να ξεγελάσει το software του κλειδιού keyless entry. Η συσκευή διατίθεται online.

Μόλις 90 δευτερόλεπτα αργότερα, oι κλέφτες απομακρύνονταν με το RS4. Ιδού και το βίντεο.

Οι ειδικοί ασφαλείας και οι αστυνομικές πηγές αναφέρουν ανησυχητικές αυξήσεις στις κλοπές οχημάτων με συστήματα εισόδου χωρίς κλειδί (keyless entry)


Σε ορισμένα τέτοια αυτοκίνητα ο οδηγός πρέπει να πιέσει μόνο το κουμπί εκκίνησης για να ξεκινήσει ο κινητήρας. Σε άλλα, πρέπει να τοποθετηθεί το κλειδι σε μια υποδοχή στο ταμπλό.

Για να συμμορφωθούν με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς που προβλέπουν τη δυνατότητα σε ανεξάρτητα συνεργεία, και όχι απλώς τους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους, να είναι σε θέση να αντικαταστήσουν τα χαμένα κλειδιά, πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες παρέχουν τα keyless entry κλειδιά που μπορούν να επαναπρογραμματιστούν από τα δεδομένα που διατηρούνται μέσα στο software των αυτοκινήτων

Τα δεδομένα προστατεύονται από λογισμικό ασφαλείας, αλλά ορισμένοι χάκερς φαίνεται να έχουν καταφέρει να σπάνε τους κώδικες με εξελιγμένες συσκευές αποκτώντας πρόσβαση στα δεδομένα.

Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία, σύμφωνα με τους Sunday Times, δείχνουν πως υπάρχει μια αύξηση στις κλοπές αυτοκινήτων με συστήματα «εύκολης εισόδου» (keyless entry).


Lamborghini Torino77

Info/Photo: driving.co.uk

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Διαβάστε μας (και) στο Autotypos

Ίσως να σ’ αρέσει