Ανθρακόνημα; Last year…

Post date:

Author:

Category:

nanotubes

 

Ξέχνα το carbon fiber. Θυμήσου τα nanotubes. Είκοσι φορές ισχυρότερα και απείρως πιο επαναστατικά

Το μέλλον ακούει σ’ αυτό: νανοσωλήνας άνθρακα (carbon nanaotubes).

Οι προβλέψεις λένε πως θα αλλάξει το μέλλον της σχεδίασης στην αυτοκίνηση. Για την ακρίβεια, είναι το πιο ισχυρό υλικό που είναι γνωστό στον άνθρωπο.

 

Πρόκειται για μικρούς σωλήνες με λεπτά τοιχώματα που αποτελούνται από άτομα άνθρακα με ιδιαίτερα ισχυρή δομή, η οποία είναι και υπεύθυνη για την πολύ μεγάλη αντοχή τους.

 

Η ονομασία νάνο προέρχεται από το νανόμετρο, δηλαδή το ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου. Με άλλα λόγια, κάθε νανοσωλήνα άνθρακα είναι μόνο ένα νανόμετρο σε διάμετρο η οποία είναι 2000 φορές μικρότερο από ένα νήμα από τα κλασσικά ανθρακονήματα!

 

Άλλη μια πρωτόγνωρη ιδιότητα του είναι ότι η μεταφορά θερμότητας δεν πραγματοποιείται μέσα από όλο το υλικό αλλά μόνο από την εξωτερική του επιφάνεια.

 

Το πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι ο τρόπος κατασκευής των νανοσωλήνων άνθρακα. Αυτή η ισχυρή δομή τους προκύπτει από εξάχνωση ηλεκτροδίων άνθρακα με τη χρήση laser μέσα σε κλίβανο.

 

Για παράδειγμα, το ηλεκτρικό hypercar της Lamborghini (φωτό) διαθέτει μια τέτοια εφαρμογή νανοσωλήνων (διαβάστε περισσότερα εδώ).

 

Η χρήση της νανοτεχνολογίας στην αυτοκίνηση θα έχει πολλαπλές εφαρμογές από ελαφρύτερα σασί αυτοκινήτων, πιο λεπτά φιλμ εξωτερικού χρώματος, καλύτερης απόδοσης καταλύτες και αλλού.

Ανθρακονήματα; Last year…

Photo: Lamborghini

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Ίσως να σ’ αρέσει

DS 3 Crossback. Γενναιότητα σε ελληνική άσφαλτο

To DS 3 Crossback λέει πως «θέλει να αναδείξει τη δουλειά των καλύτερων τεχνιτών της βιομηχανίας». Δεν το ακούς συχνά αυτό στη σημερινή, παγκοσμιοποιημένη και πολλάκις κοπιαρισμένη αυτοκινητοβιομηχανία

Η απαγορευμένη διαφήμιση του Golf. Για τη μάνα σου

Η απαγορευμένη διαφήμιση του Golf πυροδότησε το ίντερνετ. Δεν έχει να κάνει με το αυτοκίνητο. Έχει να κάνει με τη μάνα μου, τη δική σου, τις μελλοντικές

Η ελευθερία τού να μην ανήκεις

«Αυτές τις μέρες συμπληρώνονταιι 8 χρόνια 4Drivers. Και αν έπρεπε ένα μόνο κείμενο να χαρακτηρίσει τη φιλοσοφία του, είναι αυτό. Μόνο freedom - που θα ´λεγε και ο Braveheart»

Texting: 21 μέτρα ρίσκου. Πόσο αξίζουν τα μηνύματα;

Κόφ'το, κλείσ' το, άσ' το για αργότερα το κινητό. Υπακοή και σεβασμός απ΄όλους μας, ειδικά τους σκεπτόμενους Πραγματικούς Οδηγούς που οφείλουν να θέτουν το παράδειγμα. 21 μέτρα ρίσκου είναι πολλά

«Βαρετό» Golf; Σηκώνει πολλή συζήτηση

Λίγο πριν την εμφάνιση του Golf Mk8, ας βάλουμε τα πράγματα σε μία ρεαλιστική τάξη

Ο Τζέιμς Χαντ του καλοκαιριού

«Μόλις 45 χρόνια πρόλαβε να ζήσει ο Χαντ. Ήταν αρκετά για να τα κάνει όλα. Να κυνηγήσει το όνειρό του οδηγώντας στο απώγειο του σπορ, τη Φόρμουλα 1. Αλλά και να κοιμηθεί με περισσότερες από 5.000 γυναίκες»

Μικρά αυτοκίνητα υπό απειλή. Ποια είναι;

«Ένα μικρό αυτοκίνητο οφείλει να είναι φτηνό. Αλλιώς δεν θα πουλήσει. Τα περιθώρια είναι πολύ στενά στα μίνι αυτοκίνητα. Μερικές φορές και στα υπερμίνι»