Ανθρακόνημα; Last year…

Post date:

Author:

Category:

nanotubes

 

Ξέχνα το carbon fiber. Θυμήσου τα nanotubes. Είκοσι φορές ισχυρότερα και απείρως πιο επαναστατικά

- Διαφήμιση-

Το μέλλον ακούει σ’ αυτό: νανοσωλήνας άνθρακα (carbon nanaotubes).

Οι προβλέψεις λένε πως θα αλλάξει το μέλλον της σχεδίασης στην αυτοκίνηση. Για την ακρίβεια, είναι το πιο ισχυρό υλικό που είναι γνωστό στον άνθρωπο.

 

Πρόκειται για μικρούς σωλήνες με λεπτά τοιχώματα που αποτελούνται από άτομα άνθρακα με ιδιαίτερα ισχυρή δομή, η οποία είναι και υπεύθυνη για την πολύ μεγάλη αντοχή τους.

 

Η ονομασία νάνο προέρχεται από το νανόμετρο, δηλαδή το ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου. Με άλλα λόγια, κάθε νανοσωλήνα άνθρακα είναι μόνο ένα νανόμετρο σε διάμετρο η οποία είναι 2000 φορές μικρότερο από ένα νήμα από τα κλασσικά ανθρακονήματα!

 

Άλλη μια πρωτόγνωρη ιδιότητα του είναι ότι η μεταφορά θερμότητας δεν πραγματοποιείται μέσα από όλο το υλικό αλλά μόνο από την εξωτερική του επιφάνεια.

 

Το πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι ο τρόπος κατασκευής των νανοσωλήνων άνθρακα. Αυτή η ισχυρή δομή τους προκύπτει από εξάχνωση ηλεκτροδίων άνθρακα με τη χρήση laser μέσα σε κλίβανο.

 

Για παράδειγμα, το ηλεκτρικό hypercar της Lamborghini (φωτό) διαθέτει μια τέτοια εφαρμογή νανοσωλήνων (διαβάστε περισσότερα εδώ).

 

Η χρήση της νανοτεχνολογίας στην αυτοκίνηση θα έχει πολλαπλές εφαρμογές από ελαφρύτερα σασί αυτοκινήτων, πιο λεπτά φιλμ εξωτερικού χρώματος, καλύτερης απόδοσης καταλύτες και αλλού.

Ανθρακονήματα; Last year…

Photo: Lamborghini

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Ίσως να σ’ αρέσει