Λ. Μισαλάκης – Η αυτοκίνηση σε δέκα χρόνια από σήμερα

Post date:

Author:

Category:

Λεωνίδας  Μισαλάκης

 

Ο Country Director της Opel, κ. Λεωνίδας Μισαλάκης, μιλά για την πορεία της Opel, την πτώση του diesel  και την αυτοκίνηση της επόμενης ημέρας

4D Πώς θα περιγράφατε την Opel σήμερα σε πέντε λέξεις;

Λ. Μ. Αξιόπιστη, Καινοτόμος, Ελκυστική, Συναρπαστική, Προσιτή.

 

4D Ποια είναι η πρόκληση της εταιρείας για τα επόμενα χρόνια;

Λ.Μ. Σίγουρα, προτεραιότητά μας είναι η ηλεκτροκίνηση ως μέρος των εναλλακτικών μορφών ενέργειας για τα αυτοκίνητά μας. Στον τομέα αυτό έχουμε τα πλάνα για ηγεσία στα επόμενα έτη, ξεκινώντας με τέσσερα μοντέλα από το 2020. Παράλληλα, θα επεκταθούμε σε αγορές εκτός Ευρώπης. 

 

4D Η τάση απομάκρυνσης από την αγορά ενός diesel αποτελεί στις ημέρες μας υπερβολή ή ρεαλισμό;

Λ.Μ. Ανάγκη – Στα πλαίσια της συνεισφοράς όλων στην προστασία του πλανήτη.

Παρόλα αυτά, πρέπει να αναγνωρίσουμε στο πετρέλαιο τα πλεονεκτήματα που φέρνει σε χρήστες με αυξημένες ανάγκες χιλιομετρικής κάλυψης. 

 

Υπερβολική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η στροφή προς την πετρελαιοκίνηση, ή αντίστροφα, πίσω στην βενζινοκίνηση, μιλώντας για την ελληνική αγορά. Οι προτιμήσεις των καταναλωτών δεν ακολουθούν πάντοτε και τις ανάγκες τους, όπως φαίνεται από τις τάσεις που παρατηρούνται.

 

4D Ποια μοντέλα της Opel θεωρείτε πως την εξέλιξαν σημαδιακά τα πρόσφατα χρόνια;

Corsa – Έκανε την Opel γνωστή στο ευρύ κοινό 

Astra – Κατάφερε να προκαλέσει την premium κατηγορία

Insignia – Η ναυαρχίδα μας, μας έκανε περήφανους

Ampera – Έδωσε το στίγμα της ηλεκτροκίνησης

Mokka X – Εξαιρετικά επιτυχημένη είσοδος στην κατηγορία SUV

Crossland X, Grandland X – Η επέλαση της οικογένειας «Χ» στην αυξανόμενη κατηγορία των SUVs

 

4D Πώς βλέπετε τη φετινή χρονιά (2018) όσον αφορά τις πωλήσεις της ελληνικής αγοράς;

Λ.Μ. Θετικά δείγματα φάνηκαν ήδη από τους δύο πρώτους μήνες του έτους. Αύξηση που εκτιμούμε ότι θα κρατήσει αλλά σε ηπιότερο ρυθμό.  Σημαντική θα είναι η συμβολή στις ταξινομήσεις από τις εταιρείες ενοικίασης λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης.

 

4D Ποια είναι μια πρακτική εξήγηση της έντονης «στροφής» του ευρωπαϊκού κοινού προς τα SUV;

Λ.Μ. Πρακτικότητα και Άνεση. Από την υψηλή θέση οδήγησης και την εύκολη πρόσβαση στο χώρο αποσκευών, έως τη δυνατότητα να κινούνται σε διαφορετικούς τύπους τερραίν χωρίς να προβληματίζουν τον οδηγό τους όποιο κι αν είναι το επίπεδο των οδηγικών του δεξιοτήτων. Οπωσδήποτε, προσφέρουν μια αίσθηση ασφάλειας η οποία δε προσφέρεται από αυτοκίνητα «συμβατικών» κατηγοριών.

 

4D Αν σας έλεγαν να προωθήσετε μία μόνο από τις τεχνολογίες που διαθέτει η Opel, ποια θα ήταν;

Λ.Μ. Το ολοκληρωμένο σύστημα ασφάλειας που προσφέρει η Opel το οποίο προσομοιώνει με τον πιο συναφή τρόπο στην αυτόνομη οδήγηση: Προσαρμοζόμενο σύστημα διατήρησης σταθερής ταχύτητας με αναγνώριση επικείμενης σύγκρουσης, αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης, υποβοήθηση παραμονής στη λωρίδα κυκλοφορίας και αναγνώριση Σημάτων Κυκλοφορίας.

 

4D Αν ζούσε σήμερα ο ιδρυτής της εταιρείας, ο Adam Opel, τι θα τον φανταζόσασταν να οδηγεί;

Λ.Μ. Ποδήλατο, πιθανότατα ηλεκτρικό. Έζησε και είδε την εταιρία του να γίνεται market leader στην κατασκευή high-wheel ποδηλάτων.

Ταυτόχρονα, γνωρίζοντας τις αγωνιστικές του ανησυχίες και επιδόσεις, θα συμμετείχε σε αγώνες με Corsa OPC ή Insignia GSi 

 

4D Ποια είναι η αγαπημένη σας διαδρομή;

Λ.Μ. Η «Αθηναϊκή Ριβιέρα», η παραλιακή διαδρομή από το Φαληρικό Δέλτα έως το Σούνιο, είναι για μένα από τις ομορφότερες διαδρομές στον κόσμο, αρκεί να μην έχει κίνηση…

 

4D Έχετε συνδέσει κάποιο τραγούδι με οδήγηση;

Λ.Μ. Το «The Boys Of Summer” του Don Henley 

 

4D Ο πλανήτης «μένει» από καύσιμο. Ή ηλεκτρισμό. Έχετε ένα «ρεζερβουάρ». Πού θα οδηγούσατε για μια τελευταία βόλτα;

Λ.Μ. Ξεκινώντας από την Αθήνα θα κατευθυνόμουν προς Πάτρα ώστε να απολαύσω, επιτέλους, το νέο αυτοκινητόδρομο και στη συνέχεια από τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου προς Ιωάννινα. Στη συνέχεια, θα έπαιρνα τον παλαιό επαρχιακό δρόμο προς Ηγουμενίτσα, ο οποίος είναι απλά καταπληκτικός από πλευράς φυσικής ομορφιάς, με πολλές στροφές που τον κάνουν ακόμα πιο ενδιαφέροντα…από Ηγουμενίτσα θα έπαιρνα το καράβι για τη δεύτερη πατρίδα μου, την Κέρκυρα.

 

4D Πόσο διαφορετική πιστεύετε πως θα είναι η αυτοκίνηση σε 10 χρόνια από τώρα;

Λ.Μ. Στην Ευρώπη θα ζήσουμε τις εξελίξεις αναφορικά με ηλεκτροκίνηση, αυτόνομη οδήγηση και εναλλακτικούς τρόπους αναζήτησης και χρήσης αυτοκινήτων. Τα δείγματα ήδη είναι εμφανή με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Σε λίγα χρόνια θα έχουν πάρει μορφή στις προηγμένες χώρες.

 

Στην Ελλάδα, με το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης που αναμένεται, θα υπάρξει χρονική καθυστέρηση ώστε να εμπεδωθούν οι αλλαγές που συμβαίνουν σήμερα παγκοσμίως. Ο κύριος λόγος είναι ότι δεν υπάρχει καμμιά υποδομή και ακόμη χειρότερα, πρόθεση για να ακολουθήσουμε έστω τις εξελίξεις, καθότι οι προτεραιότητες στην καθημερινότητα επιτάσσουν διαφορετική ατζέντα. Πιστεύω ότι η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας στη συνδεσιμότητα θα παίξει καταλυτικό ρόλο ώστε να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία.

 

4D Τι σας ενοχλεί στους ελληνικούς δρόμους / οδηγούς;

Λ.Μ. Η έλλειψη παιδείας ώστε να αντιλαμβάνεται κανείς τις επιπτώσεις της συμπεριφοράς του/της στην ασφάλεια, του ιδίου αλλά και των υπολοίπων στο δρόμο, είτε πρόκειται για επιβαίνοντες σε οχήματα είτε για πεζούς.

 

4D Ποια ιδιότητα εκτιμάτε στους άλλους;

Λ.Μ. Την ειλικρίνεια.

 

4D Ποιο ταλέντο θα θέλατε να είχατε;

Λ.Μ. Θα μου άρεσε να μπορώ να τραγουδήσω, έστω λίγο σωστά!

 

4D Ποιο εν ζωή πρόσωπο θαυμάζετε περισσότερο;

Λ.Μ. Τον πατέρα μου.

 

4D Τι οδηγείτε αυτόν τον καιρό;

Λ.Μ. Ένα Grossland X 1.6 Diesel. Απλά ιδανικό, συνδυάζει τις οικογενειακές ανάγκες καθημερινής μετακίνησης και εκδρομές!

 

4D Ποιο είναι το motto σας;

Λ.Μ. Το “You cannot look in a new direction by looking harder in the same direction”,

του Edward De Bono

Photo: Opel Hellas

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Διαβάστε μας (και) στο Autotypos

Ίσως να σ’ αρέσει