Όρια ταχύτητας. Πόσο τελικά πρέπει να μειωθούν στην πόλη;

Post date:

Author:

Category:

Πιο χαμηλά πάει; Πιέσεις για να κατέβει το όριο ταχύτητας στα 30 χλμ/ώ. στις πόλεις

Όρια ταχύτητας 30

Οι ζώνες χαμηλών ταχυτήτων φαίνεται ότι μειώνουν τον αριθμό των ατυχημάτων εκεί όπου υπάρχει μεγάλη κινητικότητα πεζών. Θα μπορούσε να δουλέψει και στην Ελλάδα;


Ήδη η Ελβετία, συγκεκριμένα τα δεδομένα που αποκόμισε το ελβετικό συμβούλιο για την πρόληψη ατυχημάτων (BFU), αποτυπώνει τα αποτελέσματα της μείωσης στα 30 χλμ/ώρα. Οι αριθμοί λένε πως στις ζώνες αυτές υπήρξαν λιγότερα, από 11% έως 66%, ατυχήματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γενικότερες στατιστικές δείχνουν ότι αν ένας πεζός χτυπηθεί από όχημα που κινείται με 30 χλμ/ώ., έχει 95% πιθανότητες να επιβιώσει.

Αντίτστοιχα, στο ίδιο σενάριο, αν συμβεί με 50 χλμ/ώ., τότε τα ποσοστά να τη βγάλει καθαρή μειώνονται στο 55%.

Η πανευρωπαϊκή τάση για όλο και πιο χαμηλό όριο ταχύτητας

Και είναι ο συνδυασμός των παραπάνω στοιχείων που κινούν την τάση υιοθέτησης του μέτρου και σε άλλες χώρες.

Για παράδειγμα, το Βέλγιο αναμένεται να το θεσπίσει, ενώ, ενδεικτικά, Γαλλία, Φινλανδία, Νορβηγία, Ισπανία, Καναδάς έχουν κάνει την τροποποίηση του ορίου ταχύητας εντός αστικών περιοχών. Η Ουαλία, επίσης, είχε ανακοινώσει τη 17η Σεπτεμβρίου τπυ 2023 ως την ημερομηνία που θα εφαρμοζόταν το νέο μέτρο σε περιοχές με υψηλή δραστηριότητα πεζών.

Άλλες δε χώρες, όπως η Αυστρία, σκέφτονται να προτείνουν τη μείωση του ορίου ταχύτητας ακόμα και σε φαρδύτερα σημεία του οδικού τους δικτύου και, κυρίως, εκεί όπου βρίσκονται σχολεία. 

Το όλο ζήτημα υποστηρίζεται τόσο από την κοινή λογική που λέει ότι σε έντονα πυκνοκατοικημένα σημεία χρειάζεται μια πολύ χαμηλή ταχύτητα όσο και από οργανώσεις ποδηλατών, όπως συμβαίνει στην Μπολόνια της Ιταλίας. Αρκεί, φυσικά, και τα ποδήλατα να έχουν κοντέρ (sic) και να μην πηγαίνουν με περισσότερα


Τελική ταχύτητα

Προφανώς όλο αυτό στην Ελλάδα απέχει μακράν απ’ ό,τι συμβαίνει

Κατ’ αρχάς, λόγω του ότι δεν υπάρχει επαρκής αστυνόμευση, βλέπεις αυτοκίνητα να πηγαίνουν με χίλια, μηχανάκια που σουζάρουν δίπλα σε πλατείες, ποδήλατα που περνούν με κόκκινο στο απυρόβλητο, ακόμα και πατίνια να πηγαίνουν μαλλιοκούβαρα εκεί όπου κυκλοφορούν μαμάδες με καροτσάκια, ηλικιωμένοι και γενικώς πεζοί που τρέχουν να προλάβουν να φτάσουν το σωτήριο πεζοδρόμιο.

Τις προάλλες είδα δίπλα μου ένα υπεραυτοκίνητο (δεν λέω μάρκα για να μη συσχετιστεί αρνητικά η μπράντα) να κατεβαίνει με κάποια 160 χιλιόμετρα τη Λ. Βουλιαγμένης. Πιο μπροστά δυο superbikes είχαν ξεσκίσει τον ορίζοντα με μερικές δεκάδες χιλιόμετρα παραπάνω. Δεν πα να ‘χει τρεις λωρίδες ανά κατεύθυνση η Βουλιαγμένης. Ε, και; 

Η κουλτούρα σεβασμού

Επίσης, για να επανέλθω, το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι κείται μακράν της Ελλάδας, λόγω του ότι δεν έχει αναπτυχθεί, εδώ και δεκαετίες, μια κουλτούρα υγιούς αντίληψης της ταχύητας και του σεβασμού των εκάστοτε ορίων.

Ο βασικός συσχετισμός που μας διακατέχει έναντι της τροχαίας είναι εκδικητικός.

Κι αυτό δεν έχει προκύψει, έτσι, αβασάνιστα. Κωμικά χαμηλά όρια που είχαν θεσπιστεί πενήντα χρόνια πριν, όταν αυτοκίνητα, ελαστικά και ηλεκτρονικά συστήματα ευστάθειας ήταν στα σπάργανα, ραντάρ κρυμμένα σε πικροδάφνες ίσα-ίσα για να μαζεύεται χρήμα και γενικώς μια κατάσταση μη αμοιβαίου σεβασμού και κοινής λογικής

Στη Γερμανία, για παράδειγμα

Με τις autobahnen, και με πολύ χαμηλά στατιστικά ατυχημάτων, η ταχύτητα ήταν απενοχοποιημένη σε αρκετά τμήματά της Γερμανίας.

Όπως επίσης, στα ίδια ακριβώς τμήματα, το όριο αναπροσαρμόζεται αναλόγως καιρού ή έντονης κυκλοφορίας και οι οδηγοί ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για το μειωμένο όριο που ισχύει εκείνη τη στιγμή.

Αντίστοιχα, όταν εισπράτεις ως πολίτης μια τέτοιου επιπέδου διαχείριση, σέβεσαι και το όριο ταχύητας, ακόμα και 20 χλμ/ώ., που ισχύει μέσα σε χωριουδάκια ή σχολεία μιας περιοχής. Το σέβεσαι ενστικτωδώς, ακόμα και χωρίς κάμερες ή «τροχαίους»

Το ζήτημα δεν είναι απλό και προϋποθέτει την αλλαγή της συνολικής στάσης μεταξύ οδηγών και Αρχών.

Μέχρι να συμβεί το πολυπόθητο όνειρο ελληνικής καλοκαιρινής νυκτός, ναι, το όριο ταχύτητας μέσα σε περιοχές με μεγάλη κινητικότητα πεζών καλό είναι να μειωθεί.

Και ας συνεχίσει το παιχνίδι «κλέφτη και αστυνόμου» στο υπόλοιπο χάος που μας περιβάλλει

Photo: Google


Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Διαβάστε μας (και) στο Autotypos

Ίσως να σ’ αρέσει