Πώς επιδοτούμαι αν θέλω ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Post date:

Author:

Category:

H ηλεκτροκίνηση έρχεται για να μείνει και μόλις βγήκε η σχετική υπουργική απόφαση για το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά»

Ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Τα κίνητρα αγοράς ή μίσθωσης ηλεκτρικού αυτοκινήτου (ή και δικύκλου, ποδηλάτου) ήταν ήδη στα σκαριά. Η ηλεκτροκίνηση, όπως κι αν τη θεωρεί κάποιος, είναι το νέο μοντέλο των ευρωπαϊκών μετακινήσεων


Ειδικά όσο περισσότερο αυξηθούν οι σταθμοί φόρτισης καθώς και η ρεαλιστική αυτονομία, όσο θα μειωθεί -καθώς θα εξελίσσεται το ίδιο το προϊόν- η τιμή κτήσης του και όσο περισσότερο μειωθεί ο χρόνος φόρτισης, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η διάδοσή της

Τις προηγούμενες μέρες λάβαμε και τη σχετική επικοινωνία από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ανακοίνωσε την κοινή υπουργική απόφαση για τη δράση «Κινούμαι Ηλεκτρικά».

Σύμφωνα με αυτήν, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 3323 Β/7.8.2020) η απόφαση μέσω της οποίας επιδοτείται η αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικών οχημάτων (αυτοκινήτων, δίκυκλων, ποδηλάτων).

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από ήδη από τώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, μπορείτε να προβείτε στις σχετικές δαπάνες. Δηλαδή, να δώσετε προκαταβολή ή να αγοράσετε /μισθώσετε το ηλεκτρικό όχημα που επιθυμείτε να μένει να προσδιοριστεί το αν η δαπάνη είναι επιλέξιμη προς επιδότηση (υπό τις προϋποθέσεις που ορίζονται από τη σχετική απόφαση)

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, πηγή χρηματοδότησης της δράσης είναι το Ταμείο των Ρύπων που έχει ήδη πιστώσει €45 εκ. που αντιστοιχούν στα έσοδα του 2019.

Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός της  δράσης μέχρι το τέλος του 2021 θα είναι €100 εκ. 

Το Help Desk και η πλατφόρμα

Για τη δράση «Kινούμαι Ηλεκτρικά» λειτουργεί καθημερινά από τις 3 Αυγούστου (από τις 10.00 έως τις 18.00) Help Desk.

Κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του δέχθηκε περίπου 400 τηλεφωνικές κλήσεις και 250 ηλεκτρονικά μηνύματα τα οποία απαντήθηκαν στο σύνολό τους. 

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει διαφανεί για τα ηλεκτρικά δίκυκλα, τρίκυκλα και ποδήλατα, ενώ, όπως σημειώνει η σχετική επικοινωνία του Υπουργείου, σημαντικό είναι το ενδιαφέρον και για το ηλεκτρικό αυτοκίνητο. 

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα kinoumeilektrika.ypen.gr θα συνεχίσει να λειτουργεί δοκιμαστικά μέχρι την 24η Αυγούστου 2020 όταν και θα υπάρξει επίσημα η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων συμμετοχής για όσους ενδιαφέρονται για ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Ταυτόχρονα, θα συνεχίσει η ανάρτηση πληροφοριακού υλικού σχετικού με τη δράση καθώς και η επικαιροποίηση των αρχείων που έχουν ήδη αναρτηθεί, για την καλύτερη ενημέρωση των ενδιαφερομένων.


Kévin Estre αγώνες αντοχής

Photo: Google

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Διαβάστε μας (και) στο Autotypos

Ίσως να σ’ αρέσει