Στα δικαστήρια για το όνομα ”Testarossa”

Post date:

Author:

Category:


Η Ferrari Testarossa ήταν σύμβολο των υπεραυτοκινήτων τη δεκαετία του ’80. Τώρα μία άλλη εταιρεία διεκδικεί την κατοχύρωση του ονόματος. Ανταπόκριση από τον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Ferrari Testarossa


Η Ferrari κατασκεύασε την Testarossa μεταξύ 1984 και 1996 σε 9.939 αντίτυπα, ενώ τώρα κυκλοφορούν στην αγορά μόνο ως μεταχειρισμένα


Την Autec την έχετε ακουστά; Εάν όχι, πρόκειται για μία γερμανική εταιρεία κατασκευής παιχνιδιών. Τη Ferrari Testarossa όμως, σίγουρα την ξέρετε.

Έστω, τηλεοπτικά, όταν τη βλέπαμε στους «Σκληρούς του Μαϊάμι», κάποτε, να «συμπρωταγωνιστεί» σε κάθε επεισόδιο.

Nα, όπως μας σκαλίζει μνήμες το βίντεο.


Ο Ντον Τζόνσον (δεξιά), ο Φίλιπ Μίχαελ Τόμας και η λευκή «σταρ» Ferrari Testarossa των τηλεοπτικών επεισοδίων «Οι Σκληροί του Μαιάμι» (Miami Vice)


Τι έκανε, λοιπόν, η Autec;

Διεκδίκησε το όνομα ‘’Testarossa’’ από τη Ferrari.

Εντάξει, είναι και λίγο κατάντια, να θες το όνομα ενός εμβληματικού υπεραυτοκινήτου να το βάλεις σε αυτοκινητάκια για τα πιτσιρίκια, όμως η εν λόγω εταιρεία είχε το σκεπτικό της: σου λέει, «αφού η Ferrari δεν είχε χρησιμοποιήσει για πολύ καιρό το όνομα, και τα δικαιώματα επί του σήματος είχαν ανακληθεί αφού, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας (σ.σ. σε πρόχειρη μετάφραση), η Ferrari δεν τα είχε ασκήσει για μια σημαντική χρονικά περίοδο, γιατί όχι;»


40 Χρόνια Ferrari Testarossa

H δικαστική απόφαση

Όντως, με την παραπάνω ανάκληση ανά χείρας, η Autec τυπικά είχε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει το όνομα ”Testarossa” στις δραστηριότητές της.

Ωστόσο η ιταλική εταιρεία στράφηκε ξανά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το οποίο ακύρωσε την προηγούμενη απόφαση, αποφασίζοντας ότι η Ferrari είχε χρησιμοποιήσει το εμπορικό σήμα, παρέχοντας ρητή ή σιωπηρή έγκριση σε αντιπροσώπους που πουλούσαν μεταχειρισμένες Testarossa και χορηγώντας άδειες χρήσης της μάρκας για μοντέλα σε κλίμακα (βλ. μοντελισμό)

Όπως έκρινε το εν λόγω δικαιοδοτικό όργανο, «Η χρήση του εμπορικού σήματος (σ.σ. του ονόματος και του λογοτύπου ‘’Testarossa’’), ως εγγύηση της ταυτότητας προέλευσης, ισχύει και κατά τη μεταπώληση μεταχειρισμένων (σ.σ. αυτοκινήτων), και έτσι συνίσταται ουσιαστική χρήση του».

Και κάπως έτσι, αποκαταστάθηκε η τάξις.

Photo: Ferrari / Pininfarina


Και όμως, υπήρξε Ferrari 512 Testarossa Spider. Η μία από τις τρεις

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Διαβάστε μας (και) στο Autotypos

Ίσως να σ’ αρέσει