Συμφωνία πριν το χάος. Για το «γάμο» PSA και FCA

Post date:

Author:

Category:

Η επόμενη δεκαετία θα είναι μία περίοδος χάους στην αυτοκινητοβιομηχανία. Οι Peugeot και FCA (Fiat Chrysler Automobiles) ισχυροποιούν τη θέση της με έναν, μάλλον αναμενόμενο, μεταξύ τους γάμο. Και μάλλον είναι η κίνηση σωτηρίας για την ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία πριν την αυτοκτονία της

FIAT PSA

Η εκτίμηση των αναλυτών είναι πως η συγχώνευση PSA και FCA (Fiat και Chrysler) θα ωφελήσει ιδιαίτερα τους Ιταλούς. Θα αποκτήσουν πρόσβαση σε νεότερες και πιο ευέλικτες τεχνολογίες ενώ αμφότεροι οι νεόνυμφοι θα μπορέσουν κατεβάσουν το κατασκευαστικό τους κόστος. Έρχονται δύσκολες μέρες. Ακόμα και για τους πρίγκιπες των αυτοκινητοβιομηχανιών


Η δήλωση του ισχυρού άνδρα του ομίλου PSA (Peugeot-Citroën-DS) πριν περίπου ένα μήνα ήταν ενδεικτική του διεθνούς κλίματος που επικρατεί

Ο Carlos Tavares, όπως οι περισσότεροι CEO των πολυεθνικών, γνωρίζει το διεθνές τοπίο που επικρατεί. «Η επόμενη δεκαετία θα είναι μία δεκαετία χάους», δήλωσε. Ο Tavares είναι γνωστό πως δεν μασάει τα λόγια του. Και γνωρίζει -όπως επισημαίνουν οι διεθνείς αναλυτές- ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν πολύ σκληρό δρόμο μπροστά τους.

Απ΄τη μια υπάρχει η γενικότερη ύφεση πωλήσεων και απ’ την άλλη η αγχόνη των κατασκευαστών να συνεχίσουν να παράγουν κέρδη. Τα παραπάνω την ίδια στιγμή που οι περιβαλλοντικές πιέσεις αυξάνονται προς τα προϊόντα τους. Η αυτοκινητοβιομηχανία τρώει βαρύ μαστίγιο.

Οι PSA και FCA είναι αναγκασμένες λοιπόν -όπως γενικότερα η αυτοκινητοβιομηχανία- να επενδύσουν σε ακριβές τεχνολογίες για ακόμα πιο «καθαρά» αυτοκίνητα. Τα εισαγωγικά τα διατηρείτε ή τα αφαιρείτε κατά βούληση. Το θέμα, όπως έχουμε ξαναγράψει, είναι περίπλοκο.

Οι εξελίξεις της τελευταία στιγμής

Οι δύο εταιρείες δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει την επίσημη συμφωνία. Θεωρητικά, αυτή θα θα μπορούσε να καταρρεύσει. Ειδικά όσο οι λογιστές θα σκάβουν όλο και πιο βαθιά στα οικονομικά ζητούμενα που προκύπτουν σε τέτοιου είδους γιγαντιαία λεπτομερείς συγχωνεύσεις.

Όμως, ήδη από χθες, Τετάρτη, οι εταιρείες προχωρούσαν γρήγορα προς μια ανακοίνωση. Και συνήθως όταν τέτοιου είδους συμφωνίες φτάνουν να γίνουν πρωτοσέλιδα σε μεγάλα διεθνή Μέσα, όπως οι DW, Reuters, USA Today κλπ, είναι σχεδόν τελειωμένη ιστορία.


Σημαντικό «τυράκι» (μεγέθους κεφαλογραβιέρας) αποτελεί για τους επενδυτές η ετήσια εξοικονόμηση κόστους περίπου 4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το κατασκευαστικό κόστος των PSA και Fiat θα μειωθεί σημαντικά


Οι διευθυντές της Exor NV, που είναι η εταιρεία που διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο της οικογένειας Agnelli, η οποία ελέγχει αποτελεσματικά τη Fiat Chrysler, ενέκριναν επίσης την πρόοδο των συνομιλιών.

Παρόλα αυτά οι εκπρόσωποι της Fiat Chrysler Automobiles (FCA) και του ομίλου PSA αρνήθηκαν να σχολιάσουν ένα πιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Πώς θα ωφεληθούν PSA και Fiat;

Ας μείνουμε όμως στα του γάμου. Είναι αυτός που, εφόσον ευδοκιμήσουν οι διαπραγματεύσεις, θα δημιουργήσει τον 4ο πιο ισχυρό αυτοκινητικό όμιλο παγκοσμίως.

Αντίστοιχα, δύο εταιρείες μεσαίου βεληνεκούς, όπως τις χαρακτηρίζουν οι αναλυτές, θα μπορέσουν να ενώσουν τις τεχνολογικές τους δυνάμεις απέναντι σε ισχυρότερους αντιπάλους.

Ταυτόχρονα, ισχυροποιείται το portfolio των εταιρειών. Ως γνωστόν, η PSA διαθέτει στην ατζέντα τις Peugeot, Citroën, DS και Opel ενώ η FCA τις Fiat, Jeep, Alfa Romeo, Maserati, Lancia (που ίσως «αναστηθεί») και, φυσικά, την Chrysler. Μαζί ανεβαίνει και η χρηματιστηριακή αξία του ομίλου.

Τομείς όπως η ηλεκτροκίνηση, τα αυτόνομα οχήματα, οι νέες αρχιτεκτονικές των σασί και λοιπές ψηφιακές τεχνολογίες θα μπορέσουν να αναπτυχθούν με μοιρασμένο κοστολόγιο και επομένως με καλύτερη ανταγωνιστικότητα έναντι των πολυάριθμων αντιπάλων των PSA και FCA. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι η νέα συνεργασία μεταξύ Ford και VW για την ανάπτυξη ηλεκτρικών οχημάτων.

Για τη Fiat το όφελος είναι τεράστιο. Μετά τις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις του John Elkann, εγγονού του Agnelli, για συμμαχία με τις Nissan-Renault, έχοντας μια Fiat που παλεύει να διασωθεί τα παλιά πλέον Fiat και Panda και έχοντας κάποια SUV αμερικανικών αποχρώσεων που δεν μπορούν να ορθοποδήσουν στην Ευρώπη, η συμμαχία θα είναι φιλί ζωής.


Θυμάστε που κάποιοι έλεγαν πως στο τέλος θα μείνουν ελάχιστες εταιρείες; Ίσως και λιγότερες απ’ τα δάχτυλα των δύο χεριών; Οδεύουμε προς τα εκεί


Για να επανέλθουμε, πάντως, στη συμφωνία, λέγεται πως έδρα της νέας επιχειρηματικής γέφυρας θα είναι η Ολλανδία. Και πως ο 61χρονος Πορτογάλος Carlos Tavares θα είναι και ο άνθρωπος που θα ηγηθεί της συγχώνευσης. Οπότε, είναι αντιληπτό πώς οι δηλώσεις του είναι εξαιρετικά καθοριστικές. Και μένουμε συντονισμένοι.


Photo: Google

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Διαβάστε μας (και) στο Autotypos

Ίσως να σ’ αρέσει