Πώς η Tesla βοήθησε να σωθούν οδηγοί από την Ίρμα

Post date:

Author:

Category:

Tesla Irma

 

Για να βοηθήσει να διαφύγουν όσους απειλούνται από τον φονικό τυφώνα, η μπράντα αύξησε -εξ αποστάσεως- τη χωρητικότητα των μπαταριών μοντέλων της για άλλα 50-65 χιλιόμετρα. Αν μη τι άλλο, μια κίνηση ανθρωπισμού. Αλλά και πανέξυπνου marketing

Βλέπεις τον τυφώνα να έρχεται και σκέφτεσαι ότι πρέπει να φύγεις πάραυτα, όπως πρότεινε και ο πρόεδρος της χώρας σου. Φορτώνεσαι τα απαραίτητα, μπαίνεις στο ηλεκτρικό αυτοκίνητό σου, αλλά βλέπεις ότι πρέπει να το φορτίσεις αμέσως – η μπαταρία του αντέχει για άλλα δύο χιλιόμετρα. Τι κάνεις, ενώ η Ιρμα πλησιάζει απειλητική;

 

Επειδή κάθε επιπλέον χιλιόμετρο αυτονομίας μετρά, η Tesla σκέφτηκε να κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τους πελάτες της στη Φλόριντα – την πολιτεία η οποία  από το περασμένο Σαββατοκύριακο πλήτεται από τον τυφώνα. Με ποιον τρόπο θα έδινε την αρωγή της; Με τον πλέον χρηστικό: αύξησε τη χωρητικότητα των μπαταριών των βασικών εκδόσεων των μοντέλων της, από τις 60 στις 75 kWh.

 

Πώς το έκανε αυτό; μα, εξ αποστάσεως, μέσω Διαδικτύου, όπως γίνεται πάντα η αναβάθμιση λογισμικού του software στα μοντέλα της.

Έτσι, η αυτονομία των Model S και Model X αυξήθηκε από τα περίπου 335 χλμ. (210 μίλια) στα 400 χλμ. (249 μίλια). Πρόκειται για μια διαφορά η οποία μπορεί να αποδειχθεί ζωτικής σημασίας – στην κυριολεξία. Οταν σε κυνηγάει τυφώνας, για παράδειγμα, καλή ώρα…

Η επόμενη ερώτηση που προκύπτει, ξεπερνώντας το ότι η αναβάθμιση γίνεται ασύρματα, είναι εκείνη που αναφέρει «πώς γίνεται να αυξηθεί η χωρητικότητα μιας μπαταρίας, τόσο εύκολα;». Η απάντηση είναι ότι στα βασικά μοντέλα τής Tesla οι μπαταρίες έχουν μεγάλη χωρητικότητα, όμως ένα ποσοστό αυτής παραμένει κλειδωμένο -μέσω software- και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

 

Δείτε τη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας.

 

Είναι γεγονός ότι πολλές εταιρείες αυτοκινήτων μπορούν να παρέμβουν ασύρματα σε μοντέλα αυτοκινήτων τους – για να ειδοποιήσουν για το επόμενο σέρβις, μέχρι να προβούν σε διάγνωση κάποιας βλάβης. Ομως, είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο, σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση και για καλό σκοπό.

 

Οπως μετέδωσε το Quartz, η αναβάθμιση του λογισμικού για την αξιοποίηση της πλήρους χωρητικότητάς τους κοστίζει, υπό άλλες συνθήκες, $2.000. Η Tesla, όμως, πήρε την πρωτοβουλία να προσφέρει δωρεάν αυτή την υπηρεσία σε όλους τους κατοίκους της Φλόριντα.

Το μέτρο αυτό πρόκειται να ισχύσει έως τις 16 Σεπτεμβρίου, οπότε και η χωρητικότητα των μπαταριών αυτών των αυτοκινήτων θα επιστρέψει, αυτόματα, στα 60 kWh – άρα, πάλι οι κάτοχοι θα μπορούν να κάνουν 50 με 65 χιλιόμετρα λιγότερα

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα έξυπνη κίνηση μάρκετινγκ από την Tesla, η οποία δείχνει ένα κοινωνικό πρόσωπο απέναντι σε μια φυσική καταστροφή που έχει σκορπίσει θάνατο, αλλά και ανυπολόγιστες υλικές ζημίες. Σκεφτείτε πόσοι θα πουν -και χωρίς να είναι οδηγοί κάποιου μοντέλου της- «κοίτα η Tesla! Νοιάζεται για τους ανθρώπους και για το περιβάλλον». Και, εκ των πραγμάτων, είναι αλήθεια.

 

Ταυτόχρονα, είναι πιθανό ότι πολλοί πελάτες, ζώντας -κυριολεκτικά- με τη μεγαλύτερη αυτονομία των μπαταριών των αυτοκινήτων τους, να πάρουν την απόφαση να δώσουν τα χρήματα τα οποία απαιτούνται για μια μόνιμη αναβάθμιση.

 

Έτσι, αυτή η αναμφισβήτητη κίνηση καλής θέλησης της Tesla θα έχει λειτουργήσει έμμεσα και ως ένας ακόμη τρόπος να έρθουν λεφτά στα ταμεία της.

 

Μπράβο, λοιπόν, στην εταιρεία για τον ανθρωπισμό της. Και, εννοείται, πολλά συγχαρητήρια και για αυτή την απίστευτη κίνηση μάρκετινγκ που έκανε.

Πηγή: Protagon / Photo: Tesla

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Ίσως να σ’ αρέσει