Το MINI John Cooper Works γίνεται και ηλεκτρικό. Πού πάνε τα hot hatch;

Post date:

Author:

Category:

Η MINI ετοιμάζει τη νέα γενιά του John Cooper Works σε ηλεκτρική εκδοχή ως μία επιπλέον επιλογή στα EV hot hatch. Ο όρος είναι πολύ πρόσφατος ακόμη. Να τον συνηθίσουμε;

MINI JCW ηλεκτρικό

Οι δοκιμές του ηλεκτροκίνητου John Cooper Works έχουν ξεκινήσει για τα καλά στην πίστα του Νίρμπουργκρινγκ. Επιθετική οδήγηση με εσωτερικούς τροχούς στα κερμπς, νέοι ορίζοντες στην αγορά των hot hatch αλλά και ένα ερώτημα για τη διαχείριση του επιπλέον βάρους σε μικρά αμαξώματα


Η MINI ανακοίνωσε και επισήμως ότι στην επόμενη γενιά του δημοφιλούς μοντέλου θα υπάρχει και μία αμιγώς ηλεκτροκίνητη, «καυτή» έκδοση του John Cooper Works.

Τα δύο προηγούμενα επίθετα, «ηλεκτροκίνητη» και «καυτή», δύσκολα μέχρι στιγμής συνυπάρχουν στην ίδια πρόταση – με ελάχιστες εξαιρέσεις τύπου Porsche Taycan.

Όμως οι καιρoί αλλάζουν, η ηλεκτροκίνηση είναι πλέον το Νο 1 θέμα στην αυτοκινητική ατζέντα και υπάρχει η επίσημη δήλωση της BMW Hellas που φωτογραφίζει το πώς θα κινηθούν τα πράγματα στο εγγύς μέλλον: «Η εξέλιξη της γκάμας μοντέλων MINI επικεντρώνεται τώρα στην ηλεκτροκίνηση με σκοπό να προσφέρει νέες ευκαιρίες για διασκεδαστική οδήγηση».

Το συγκρατήσατε το «επικεντρώνεται»; Σύμφωνοι.

MINI JCW ηλεκτρικό

Θετικό πάντως είναι πως η ανακοίνωση αναφέρεται σε «διεύρυνση» της γκάμας. Που σημαίνει το βενζινοκίνητο MINI John Cooper Works θα συνεχίζει να παράγεται και στην επόμενη γενιά

MINI JCW ηλεκτρικό

MINI JCW GP

Δεν ξέρουμε πώς ακριβώς θα εξελιχθεί το τοπίο, ειδικά στα hot hatch

Κυρίως γιατί είναι η επιτομή του διασκεδαστικού, ευέλικτου και σχετικά χαμηλού βάρους αυτοκινήτου.

Και επί του τελευταίου ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο John Cooper Works μένει να φανεί πώς θα διαχειριστεί το επιπλέον βάρος από τις μπαταρίες.

Ωστόσο υπάρχουν δύο στοιχεία που είναι βέβαιο πως οι επικεφαλής της MINI γνωρίζουν καλά. Το πρώτο είναι πως η αίσθηση οδήγησης είναι κάτι που μεταλλάσσεται και, τελικά, συνηθίζεται.

Αν μέχρι πριν λίγα χρόνια ακούγονταν παράπονα για τις ηλεκτρικές κρεμαγιέρες, γενικώς στην αγορά, πλέον η τάση απορροφήθηκε. Το ίδιο ισχύει και για άλλες παραμέτρους.

Το δεύτερο στοιχείο είναι πως πιθανόν το ηλεκτρικό hot hatch της MINI να εμφανιστεί σε μια αναμενόμενη μικρότερη έκδοση του MINI που γνωρίζουμε. Ίσως με πεζοκεφαλαία: «Mini». Και πιθανόν, ένα τέτοιο μικρότερων διαστάσεων Mini να είναι αυτό που θα υιοθετήσει τη νέα αρχιτεκτονική και τους ηλεκτροφόρους ορίζοντες των hot hatch της εταιρείας

Προς το παρόν, πάντως, οι φωτογραφίες του EV John Cooper Works από την πίστα δείχνουν πως τα πράγματα έχουν μπει σε κανονική ρότα.


Κλασικό Mini

Info/Photo: mini.com.gr

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Διαβάστε μας (και) στο Autotypos

Ίσως να σ’ αρέσει