Οδηγούμε Honda Civic 1.5 VTEC Turbo. Αυτό ή το 1000άρι;

Post date:

Author:

Category:

Honda Civic 1.5 VTEC Turbo

 Η θεωρία λέει πως η έκδοση με τον «μικρό» 3κύλινδρο κινητήρα, που και ο είναι ο πλέον εξελιγμένος της γκάμας, έχει το προβάδισμα. Αλλά και κάποια €5.000 λιγότερα. Οδηγούμε τον 4κύλινδρο 1.5 με τους 182 ίππους για μια σύγκριση εντός του ιαπωνικού στρατοπέδου

Η ισχύς δεν είναι κάτι που έλειπε ποτέ απ΄ τη Honda. Και ήδη από τη δημοσιογραφική παρουσίαση, όταν οδηγήσαμε τη «μικρή» έκδοση με τους 129 ίππους, είχαμε διαπιστώσει την ικανότητα της Honda να ξεζουμίζει μπόλικη ισχύ από ένα μοτέρ με μόλις 988 cc. Το δε ταχύμετρο, έστω και με φόρα, κάπου προς Τρίπολη, είχε δείξει κάποια 220 km/h. Υπερβολή; Ε, ναι. Αλλά είναι ενδεικτικό.

Επίσης, όπως γράφαμε, δύσκολα πιστεύει ο κόσμος (που ρωτάει παντού για το Civic) ότι κάτω από αυτό το μεγάλο αμάξωμα κρύβεται ένας 3κύλινδρος. Το πάτημα του γκαζιού κινεί με ζωηρό τρόπο το Civic, ιδιαίτερα στις υψηλές ταχύτητες έχοντας ήδη πάρει τη σχετική φόρα των 129 ίππων.

Απ’ την άλλη, για όποιον έχει συνηθίσει την τυπική ακόρεστη αίσθηση ενός ατμοσφαιρικού τετρακύλινδρου της Honda, το ακουστικό λαχάνιασμα του τρικύλινδρου στις υψηλές rpm, όπως και ότι «αλλάζεις» νωρίς για την επόμενη σχέση είναι δυο στοιχεία που θα εντοπίσει ο enthusiast. Κανονικά, θα ήθελες μερικές rpm επιπλέον. Όμως, ο απλός οδηγός δεν θα πάρει χαμπάρι. Ξεκάθαρα.

Με την ευκαιρία, μπορεί να έχω τόνους εκτίμησης για τα Ηonda, για τη μηχανολογική τους πληρότητα και ακεραιότητα στο χρόνο, αλλά δεν ήμουν πάντα οπαδός του τρόπου απόσβεσης, ειδικά σε ελληνικό οδόστρωμα. Τα Civic είχαν περιορισμένη διαδρομή ανάρτησης, δούλευαν άψογα σε καλό, επίπεδο οδόστρωμα, δώσ’ τους πίστα και είναι μια χαρά, αλλά σε ανωμαλίες, κρυφά χασίματα και άλλα εργολαβικά εγκλήματα, υστερούσαν.

Το νέο Civic το πήρε αλλιώς. Ευνοημένο από ένα μεγάλο μεταξόνιο 2.697mm, μια ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων στην πίσω ανάρτηση και ένα πλαίσιο κατά 52% πιο άκαμπτο στρεπτικά, επέλεξε να σεταριστεί με την πιο «αφρώδη», άψογα μπαλανσαρισμένη ανάρτηση που θυμάμαι εδώ και δεκαετίες σε Honda.

Οδηγώντας ξανά αυτές τις μέρες την έκδοση των 1.5lt με τους 182 ίππους, αναρωτήθηκα πόσο «περισσότερο αυτοκίνητο» μπορεί να θέλει ο μέσος χρήστης.

Οι χώροι είναι υπερεπαρκείς, η χαμηλότερη θέση οδήγησης (μέσω της τοποθέτησης του ρεζερβουάρ στην κλασική θέση κάτω από το πορτμπαγκάζ και όχι κάτω από τα καθίσματα) είναι άψογη σε γεωμετρία και ο κινητήρας έχει αυτό ακριβώς που αναμένεις από ένα σύγχρονο οικογενειακό με ξεκάθαρη σπορτίφ προσέγγιση.

Εδώ, στην 4κύλινδρη εκδοχή του, το Honda Civic έχει αυτόν τον παραπάνω «αέρα» που αναμένεις από ένα κορυφαίο σασί. Η ισχύς του περισεύει για τον μέσο οδηγό και ικανοποιεί τον ψαγμένο που νιώθει πως οδηγεί ένα πολύ «γεμάτο» μοτέρ σε όλο το φάσμα των στροφών. Ταυτόχρονα, η κατανάλωση κινήθηκε στα 7.7 lt/100 km, αλλά με συχνά ζωηρή χρήση.

Ναι, η διαφορά των €5.000 ανάμεσα στις δύο εκδοχές κινητήρα (€20.650 vs €25.650) είναι μεγάλη. Ουσιαστικά, είναι το κόστος χρήσης για αρκετά χρόνια – ιδιαίτερα αν σκεφτείς πως σπάνια σου προκύπτει πρόβλημα με ένα Honda.

Και μπορεί τα Civic να φτιάχνοται στο εργοστάσιο της Honda στη Μ. Βρετανία αλλά δεν μπορώ να βρω κάτι που να με έκανε να μειώσω τη βεβαιότητά μου πως θα ήταν αντίστοιχα ποιοτικό με το υποθετικό σενάριο τού να ήταν αμιγώς ”made in Japan”.

Κοντολογίς. Αν πραγματικά σας ενδιαφέρει ο τρόπος που μπορείτε να αξιοποιήσετε ένα κορυφαίο, άψογα ρυθμισμένο σασί, όπως είναι αυτoύ του Civic, τότε ο 1.5 ”makes justice”, που θα ‘λεγαν και στην πατρίδα του. Σου ξυπνά έντονη διάθεση για οδήγηση, έχει εξαιρετικές ρεπρίζ, ακούγεται ωραία και δεν μένεις ποτέ με την αίσθηση του «ανεκπλήρωτου».  Ειδικά, αν το τρικύλινδρο soundtrack δεν σας είναι συμβατό με τη «Χοντίστικη» γενεαλογία.

Διάβασέ το: Νέο Χοντίστικο «αίμα» – Οδηγούμε Honda Civic V-TEC Turbo

Έχει κόστος, σύμφωνοι. Αν, όμως, θέλετε να επενδύσετε στην έννοια της ιδιοκτησίας ενός Honda -στοιχείο στο οποίο συνηγορεί το βιογραφικό της εταιρείας- το 1.5 VTEC Turbo αξίζει. Ως 4D, αυτό θα ήταν η επιλογή μας.

Και, βέβαια, αναθεωρώ τα περί ανάρτησης. Νέο Civic, είπες; «Καραlike».

Photo: Honda / 4Drivers

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Διαβάστε μας (και) στο Autotypos

Ίσως να σ’ αρέσει