Isuzu D-Max: επαγγελματικά κατσάβραχα στα 1.9 λίτρα

Post date:

Author:

Category:

Isuzu D-Max

 

Η κατηγορία των pick-up κυριαρχείται από τα ”δυομισάλιτρα”. Η Isuzu, έχοντας πείρα 101 ετών στα επαγγελματικά, λέει πως έχει κάνει την υπέρβαση. Οδηγούμε το διπλοκάμπινο σε άσφαλτο, χώμα και κατσάβραχα. Πώς είναι στην πράξη;

Τι λέει το 4Drivers: περισσότερη έμφαση ως εργαλείο δουλειάς, λιγότερο ως προέκταση ενός επιβατικού για το face lift με το νέο μοτέρ των 1.9 λίτρων

Oh yes: σύγχρονη εξωτερική σχεδίαση, λιγότερα κινούμενα μέρη κινητήρα, οικονομία καυσίμου, άνεση σε κακοτράχαλα, διαδρομή ανάρτησης, χαμηλά επίπεδα θορύβου, χώροι, ρυμούλκιση 3.5 τόνων

Sorry, no: μέτρια ακρίβεια επιλογέα, αίσθηση μικρότερης ακρίβειας (σε σχέση με μέρος του ”πατροπαράδοτου” ανταγωνισμού) στην άσφαλτο

Απέναντι: Mitsubishi L200, VW Amarok, Toyota Hilux, Fiat Fullback

Bitch, better have my money: από €21.900 (για το 4×2 μονοκάμπινο) ως €34.650 (για το 4×4 διπλοκάμπινο)

 

Η διαδρομή στη δημοσιογραφική παρουσίαση του ανανεωμένου D-Max περιλάμβανε οδήγηση στην άδεια καθημερινή παραλιακή, με αφετηρία το Καβούρι, ”ανέβασμα” στον κλασικό Άγιο Κωνσταντίνο (βλ. απέναντι από Σούνιιο δίπλα στη συχνή ειδική διαδρομή για ”Παλλάδιο”), ”κατέβασμα” απ΄ την ”ψιλομυστική” και αγαπημένη χωμάτινη που ”σκάει” πίσω απ΄ τα Λεγραινά, σκαρφάλωμα σε μονοπάτι που είχε εντοπίσει η ομάδα του Α. Στιβαχτάρη της Promauto προς Λαγονήσι μεριά και επιστροφή για τα δέοντα στο Divani Palace: συνέντευξη Τύπου και μπουφές με θέα τον αγριεμένο σήμερα Σαρωνικό. Καλά είναι…

Isuzu D-Max

Isuzu D-Max 2017

 

Και τώρα, ”ευπειθώς αναφέρουμε”:

 

# Η Isuzu έχει ξεκάθαρα στο ”αίμα” της το ‘truck dna” με κινητήρες diesel που χρησιμοποιούνται σε οδικές μεταφορές, μηχανές βαρέως τύπου, γεννήτριες ή μηχανές θαλάσσης. 

 

# Πέραν του facelift (ανανεωμένη σχεδίαση μπροστινού τόσο για αισθητικούς λόγους όσο και για να ”μαζεύονται” πιο αποτελεσματικοί πόντοι στα crash test, προβολείς LED, νέο υλικό καθισμάτων), το σημαντικότερο νέο είναι η υιοθέτηση ενός τετρακύλινδρου μόλις 1.9 λίτρων. Τα specs της απόδοσης είναι ισχύς 164 PS / 3600 rpm και ροπή 36.7 kgm /2000-2500 rpm.

 

# Σημαντική δουλειά έχει γίνει στη δίαιτα του D-Max καθώς, αναλόγως έκδοσης, φτάνει ως και τα 100 kg (κάποια εντυπωσιακά 57 kg εξοικονομήθηκαν απ΄τον κινητήρα και μόνο)

Isuzu D-Max engine

 

# Νέο επίσης είναι το κιβώτιο. Κατασκευής της γνωστής στους insiders Aisin (προμηθεύτρια από SsangYong μέχρι Porsche). Οδηγήσαμε το εξάρι χειροκίνητο.

 

Έχει τη χαρακτηριστική heavy duty αίσθηση που σου δείχνει πως είναι φτιαγμένο για ανάλογη χρήση και ο κραδασμός στο λεβιέ (τυπικό στοιχείο στα ανάλογα κιβώτια) είναι ιδιαίτερα περιορισμένος. Δεν μας ικανοποίησε μια σχετική ασάφεια διαδρομών ανάμεσα στα gates. Eπίσης, η ένδειξη της σχέσης στην οθόνη πληροφοριών θα έπρεπε να είναι πιο γρήγορη και όχι με χρονοκαθυστέρηση.

 

# Η κλιμάκωση είναι ”κοντή”, στην πράξη αν είσαι ”άδειος” και σε σχετικά επίπεδη επιφάνεια ξεκινάς άνετα με 2η στο κιβώτιο, ενώ με τον περιστροφικό διακόπτη για την επιλογή της τετρακίνησης περνάς χωρίς κανένα πρόβλημα σε όποιο δύσκολο τερέν.

 

# Χαρακτηριστικό πως ενώ στη μίνι-πίστα-διαδρομή είχε προγραμματιστεί να τη δοκιμάσουμε με ”4 low”, πήραμε την πρωτοβουλία να την ”περάσουμε” με ”4 high”. Και δεν υπήρξε η παραμικρή δυσκολία.

Isuzu drivetrain

 

# Όπως γράψαμε και παραπάνω, η τάση του downsizing περνά και στα ”επαγγελματικά”. Εν προκειμένω, έγινε αρκετή συζήτηση και για το AdBlue, το πρόσθετο που, κανονικά, οι κινητήρες του ανταγωνισμού χρειάζονται κάθε κάποιο αριθμό χιλιομέτρων (ενώ βοηθά πιο ανέξοδα τους κατασκευαστές να ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές Euro 6b). 

 

Η Isuzu, σχεδιάζοντας τον νέο της κινητήρα, απαλλάξε εαυτόν από την αντίστοιχη δεξαμενή, το μπεκ, το κόστος του πρόσθετου και το όποιο άγχος συνοδεύει τη μη συμπλήρωσή του. Για μια τυπικά σωστή συντήρηση ενός ”επαγγελματικού” είναι σαφώς plus.

 

# Μας δόθηκε, ωστόσο, η ευκαιρία και σε σχετική μας ερώτηση για το κατά πόσον αποτελεί όντως μειονέκτημα για το ”βοσκό της Άνω Ραχούλας” αν δεν συμπληρώσει τον κινητήρα (του ανταγωνισμού) με το AdBlue. Η απάντηση του εκπροσώπου της εταιρείας ήταν πως ”θα έχει μια αισθητή πτώση απόδοσης”. Θα άξιζε, επ’ αυτού, και μια τεχνικού τύπου ερώτηση στον ανταγωνισμό για μια επίσημη θέση.

 

# Στα επιπλέον σημαντικά οφέλη, σύμφωνα με την εταιρεία, οι ευκολότερες εργασίες σέρβις και βέβαια μια χαμηλή κατανάλωση τόσο σε καύσιμο όσο και σε εκπομπές NOx.

 

# Στο καλοσχεδιασμένο εσωτερικό υπάρχουν λεπτομέρειες σε σχέση με το MY’16, δεν κουραστήκαμε καθόλου ενώ αξιοσημείωτα είναι τα χαμηλά επίπεδα NVH (Noise, Vibes, Harshness) 

 

 

Isuzu D-Max εσωτερικό

 

# Μικρή παρατήρηση πως το ESP ”έμπαινε” πιο συχνά και με μικρότερες γωνίες τιμονιού απ΄όσο θυμόμαστε σε σχέση με, για παράδειγμα, ένα Mitsubishi L200, αλλά η λειτουργία του, όταν ενεργοποιούνταν, ήταν διακριτική και άψογη κινηματικά, με τα δεδομένα της κατηγορίας.

 

# To D-Max έλαμψε στην ”ψιλοκρυφή” χωμάτινη που λέγαμε παραπάνω. Ακόμα και με πατημένες 3ες, με γιαμπ, χασίματα και πολλή πέτρα, το σασί πέρασε χωρίς την παραμικρή διαμαρτυρία και με άψογο (αναλογικά με την κλάση) κοντρόλ. Εργαλείο και survivor. 

 

Οι τιμές κυμαίνονται από €25.600 για το 4×2 μονοκάμπινo Utility ως τα €38.650 για την 4×4 ”διπλοκάμπινη” έκδοση Arena με το αυτόματο κιβώτιο των έξι σχέσεων.

Isuzu D-max

 

# Tέλος, για περιορισμένο αριθμό αποθεμάτων ο επίσημος αντιπρόσωπος, ”Π. Πετρόπουλος”, προσφέρει το D-MAX MY16 με μειωμένες τιμές.

info: isuzu.gr / Photo: Isuzu / Γ. Καραγιωργάκης

 

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Διαβάστε μας (και) στο Autotypos

Ίσως να σ’ αρέσει