Ο τεντιμποϊσμός του Subaru Impreza WRX και τι πρέπει να ξέρεις στο μεταχειρισμένο

Post date:

Author:

Category:

Αν ίσχυε ο νόμος 4000 περί τεντιμποϊσμού, το Impreza WRX θα ‘ταν το πρώτο που θα έπρεπε να ξηλωθούν τα φουσκωμένα φτερά και η μεγάλη αεροτομή με την αιτιολογία πως προσβάλλουν τη δημόσια αιδώ

Subaru Impreza WRX

Το Impreza WRX ήταν ένα απ’ τα γρηγορότερα αυτοκίνητα παραγωγής απο σημείο σε σημείο ανεξαρτήτως συνθηκών. Σοβαρό engineering, οδηγοκεντρτικό και με άψογο balance υπό πίεση


Συνοπτικά το WRΧ ήταν επικοινωνιακό (παρότι τετρακίνητο), με συμμετρική τετρακίνηση που κοροϊδεύει νόμους Φυσικής, χαμηλό κέντρο βάρους λόγω boxer κινητήρα, και άψογη θέση οδήγησης

Στον αντίποδα ένιωθες μία σχετική ραθυμία κινητήρα πριν τις 3,000 σ.α.λ., έβλεπες ξεκάθαρα την ξεπερασμένη σχεδίαση εσωτερικού και, κυρίως, σε πόναγε η κατανάλωση. Αιμοραγία σκέτη

Τoν Αύγουστο του 2000 η Subaru τιτλοφόρησε τη σχεδίαση του 2ης γενιάς Impreza ως ”New Age”.

Όμως το απορημένο στρογυλοφάναρο περισσότερο δίχασε παρά επιδοκιμάστηκε. Δυο μόλις χρόνια αργότερα, φρόντισε να μαζέψει το λάθος.

Όμως το Impeza ήταν, όπως και στην 1η γενιά (1992-2000), ένα αυτοκίνητο με βάθος, τσαγανό και καθαρή οδηγοκεντρική προσέγγιση κάτω από την επιφάνεια

Τι να προσέξεις με τον κινητήρα

Ο κινητήρας με τον κωδικό ”ΕJ20 turbo” θεωρείται αλεξισφαιρος αλλά καλό θα ‘ταν να γίνει μια μέτρηση της συμπίεσης και της πίεσης που ανεβάζει το turbo σε έμπιστο μηχανικό.

Η αλήθεια είναι πως λίγοι είναι αυτοί που ξέρουν καλά τον boxer κινητήρα. Και ακόμα πιο λίγοι όσοι ξέρουν να τον βελτιώνουν. Οπότε καλύτερα να προτιμηθεί, όσο το δυνατόν, «μαμά» αυτοκίνητο ή το πολύ με ΦΠΕ (φίλτρο-πρόγραμμα-εξάτιμιση).

Προσοχή θέλουν τα μεσοδιαστήματα της αλλαγής λαδιών και, εννοείται, φουλ συνθετικά. Τα μοντέλα 1999-2001 παρουσίασαν θέμα στο maf (αισθητήρα μέτρησης μάζας αέρα) ενώ του 2002 (το γνωστό στρογγυλοφάναρο) στο σένσορα εκκεντροφόρου.

Επιβεβλημένη η αντικατάσταση του σετ ιμάντα-τεντωτήρων στα προβλεπόμενα χιλιόμετρα.



Τι πρέπει να ξέρεις για τη μετάδοση

Αναφορικά με τη μετάδοση στα WRX που έχουν πεντάρι σασμάν, δώστε μεγάλη προσοχή αν το αυτοκίνητο είναι πάνω απο 320 ίππους.

Το κιβώτιο δεν αντέχει την παραπάνω ροπή.

Πολλοί το ‘καναν ακόμα χειρότερα τοποθετώντας short shift, οπότε τα συγχρονιζέ, τουλάχιστον 3ης και 4ης, ίσως τα χρειαστείτε.

Σε αντιδιαστολή, το 6άρι του STi αντέχει πολλές καρφωτές ενώ διαθέτει και πιο κοντές σχέσεις. Δεν αναφέρω για σωστές, ακριβές βαλβολίνες. Δεν κάνουμε οικονομία εδώ, έτσι;

Η ανάρτηση

Κανένα παράπονο για τη συμπαγή ανάρτηση που μοιάζει φτιαγμένη από μπετόν με αντιστρεπτικές πάχους ημιαξονίου για άπειρα στριψίματα.

Στο WRX το εμπρός διαφορικό είναι «ελεύθερο» (με σιλικονούχο το κεντρικό και το πίσω) ενώ στο STI μπλοκέ.

Τα φρένα που υπολείπονται

Στα φρένα συναντούμε τετραπίστονες εμπρός και διπίστονες  δαγκάνες πίσω (WRX) αλλά, κατά τη γνώμη μου, υπολείπονται του ανταγωνισμού.

Αν το τιμόνι κοσκινίζει στο φρενάρισμα, τότε έχετε υπόψιν πως είτε ο προηγούμενος ιδιοκτήτης τα έχει υπερθερμανει τουλάχιστον μια φορά είτε έχουν στραβώσει οι δίσκοι.

Το STi διαθέτει τετραπίστονα Brembo οπότε είναι μια καλή λύση για swap, αν χρειαστεί.

Το εσωτερικό-ταξί

Στο εσωτερικό αν ξεπεράσει κάποιος την αίσθηση «ταξί», τα υλικά είναι ανθεκτικά, τα μπάκετ άριστα ενώ οι μόνοι τριγμοί προέρχονται λόγω έλλειψης πλαισίου στις πόρτες / τσιμούχες των παραθύρων.

Η στρεπτική ακαμψία είναι εξαιρετική και μονο αν μπείτε πίστα θα χρειαστείτε επιπλέον δεσίματα.

Οι λεπτομέρειες

Λεπτομέρεια που λίγοι προσέχουν είναι ότι, λόγω της αεροτομής η οποία ταλαντώνεται σε υψηλές ταχύτητες, η πόρτα του πορτ-μπαγκάζ τρίβεται στο αμάξωμα, ξύνεται η βαφή και μελλοντικά ίσως δημιουργείται πιθανή εστία σκουριάς.

Ανάλογα με το μοντέλο, οι διαφορές μεταξύ WRΧ και STi, κάποιες φορές, δεν είναι πάνω απο €3,000 και αν στραφεί κάποιος σε model year 2005+ παίρνει μαζί και το DCCD (Drivers Control Centre Differential)

Είναι αυτό με το οποίο ρυθμίζεις μόνος του τα διαφορικά δίνοντας περισσότερη ροπή πίσω.

Με το σωστό χειρισμό μπορείς να κάνεις το STi να μοιάζει με BMW M3 στο παντιλίκι ή να το ρυθμίζεις στη θέση Auto και να ανταγωνίζεται τα Mitsubishi Evo στα στροφιλίκια

Tέλος, επιπλέον πλεονέκτημα του STi είναι πως αποτελεί καλύτερη βάση για όποιον θέλει να το βελτιώσει περαιτέρω.


Subaru BRZ 2021

Κατανάλωση; Καλά, πάρε πρώτα τα υπογλώσσια

Από 12-13 lt/100km μέχρι, κυριολεκτικά, το άπειρο. Να είσαι έτοιμος.

Οι εκδόσεις

Impreza Turbo / WRX / STi (1992 – 2000) από 211-260 ίππους (το γνωστό μας GT)

WRX / STi (2001-2002), το λεγόμενο «στρογγυλόφαναρο», με 218-265 ίππους ως STi

WΡΧ / STi (2003-2005), το λεγόμενο ”blob eye”, με 225-265 ίππους ως STi

WRX / STi (2005-2007), το λεγόμενο ”hawk eye”, με 230-280 ίππους ως STi και για πρώτη φορά με κινητήρα 2.5 λίτρων

Τέλος, η νεότερη γενιά ως hatchback (2008-2011) από 230-305 ίππους ως STi, επίσης με μοτέρ 2,5 λίτρων.

Πρόκειται για πολεμική μηχανή, με πολύ χαμηλό ιστορικό βλαβών και προβλημάτων όπου με τη βοήθεια ενός μηχανικού ο υποψήφιος αγοραστής χαράζει ενα μόνιμο χαμόγελο στα χείλη του και ψάχνει την πιο μακρινή διαδρομή μέχρι το περίπτερο

Τα κυβικά είναι πολλά, πλέον, αλλά οι τιμές έχουν πέσει σε επίπεδο bargain.

Tώρα που το ψηφιακό αυτοκίνητο επελαύνει, αυτή είναι μια ευκαιρία για ένα αυτοκίνητο που χαρακτήρισε μια ολόκληρη σχολή οδήγησης.


Ring από ψηλά

Το σημαντικό υστερόγραφο

Αξίζει να αναφερθεί μια σημείωση που, για λόγους μιντιακών ισορροπιών, δεν «κυκλοφόρησε» στο παρελθόν ευρέως.  

Πρώην εξουσιοδοτημένο συνεργείο της Subaru τούρμπιζε τις ατμοσφαιρικές εκδόσεις των 1.6 ανεβάζοντας την ισχύ από την ονομαστική των 90 ίππων στους 150 και 180. 

Ωστόσο, είχε παρατηρηθεί πως δεν υπήρχε η ανάλογη υποδομή.

Τοποθετούνταν ένας παράλληλος εγκέφαλος, αγνώστου προελεύσεως, με αποτέλσμα να «σπάει» το ένα Subaru μετά το άλλο – ακόμα και με 120 km/h σε χαλαρές μετακινήσεις τύπου εθνική. 

Ο ίδιος μηχανήκαρας Ελληνάρας (sorry, αλλά πολλοί γνωστοί μου την πάτησαν) έβαλε χέρι και στο κορυφαίο STi με αποτέλεσμα να βγάλει κι αυτό προβλήματα καθώς «στέγνωνε» υπερβολικά. Αποτέλεσμα; Έσπασαν και κάποια STi. Κωμικοτραγικές καταστάσεις.

Κάποιοι κατέθεσαν μήνυση εναντίον του, εξ όσων γνωρίζω ενεπλάκη η Subaru Ιαπωνίας που κάλυψε με εγγύηση αρκετά αυτοκίνητα, και η συνέχεια από ΄κει και πέρα είναι άγνωστη. Food for thought.



Photo: Γ. Κούτος

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Ίσως να σ’ αρέσει