Ο άνθρωπος που έχει πάθος με τις Lancia Martini

Post date:

Author:

Category:

Μία επίσκεψη στη συλλογή με τις Lancia Martini Racing του Giorgio Schön. Μία ιταλική γιορτή με μπλε, γαλάζιες και κόκκινες εμβληματικές γραμμές

Lancia Martini Racing

Ο Giorgio Schön θεωρείται ένας από τους πιο δραστήριους εμπόρους πώλησης Ferrari και Maserati, με έδρα το Μιλάνο. Αν όμως επισκεφθεί κάποιος την προσωπική του συλλογή, βλέπει πως το μεγαλύτερο πάθος του είναι οι Lancia Martini Racing


Η Lancia επιβιώνει, έστω και ως υλικό από τα θρυλικά μοντέλα της, χάρη σε τέτοιους ανθρώπους. Μέσα στο γκαράζ του Schön μπορεί κάποιος να δει τις ωραιότατες Beta Montecarlo Turbo, LC1, LC2, 037 και διάφορες αγωνιστικές παραλλαγές της Delta. Μέχρι και ένα αγωνιστικό σκάφος. Με τα αυτοκόλλητα της Martini, φυσικά

Giorgio Schön Lancia Martini
Συλλογή Martini racing

Το πάθος του συλλέκτη με τους αγώνες ξεκίνησε αρκετά πίσω στο χρόνο. Και με αγγλική προέλευση, μάλιστα. Ήταν όταν μαζί με έναν φίλο του άρχισαν να κάνουν οικονομίες ώστε να μπορέσουν να αγοράσουν από κοινού ένα Mini Cooper S.

Ο πρώτος τους αγώνας ήταν στο Ράλι Μόντε Κάρλο του ’68. Όπως λέει, «δεν τερματίσαμε αλλά η εμφάνισή μας ήταν ικανή για να πείσει την Pirelli και το Jolly Club να μας προμηθεύουν με λάστιχα».

Οι πρώτες του εμπειρίες ως αγωνιζόμενος περιελάμβαναν, επίσης, μία Porsche 911 και ένα Opel Commodore. Η πορεία του τον έφερε να συμμετέχει ως ιδιώτης σε 42 αγώνες του World Sportscar Championship, μεταξύ των ετών 1970 και 1981.

Η καλύτερη περίοδος που θυμάται ήταν τα επτά συνολικά Targa Florio στα οποία συμμετείχε αλλά και όταν έτρεξε ως ημιεπίσημος οδηγός των Beta Montecarlo Turbo, το 1981. Ήταν η δεύτερη και τελευταία φορά που έτρεξε έχοντας πληρωθεί από κάποια ομάδα.


Lancia Beta Montecarlo
Lancia κάδρα
Lancia Martini Racing
Lancia Delta
Lancia συλλέκτης

Η συλλογή με τις Lancia Martini

Ο Giorgio Schön ξεκίνησε τη συλλογή του την αμέσως επόμενη χρονιά, το 1982. Μία Lancia Beta Montecarlo του ’81 δεν μπορούσε να συμμετέχει στη νέα σεζόν και έτσι την αγόρασε. Μέχρι και σήμερα είναι το αγαπημένο του αυτοκίνητο. Παραμένει σε τελείως ορίτζιναλ κατάσταση, ακριβώς όπως ήταν όταν την έτρεξε στο Πρωτάθλημα.

Την ίδια χρονιά συμμετείχε και σε έναν αγώνα σκαφών τύπου Cigarette με μία Dry Martini Picchiotti 38. Ήταν βαμμένη κι αυτή με τα κλασικά χρώματα – μπλε, γαλάζιες και κόκκινες γραμμές. Κάπως έτσι έγινε η «σύνδεση».

Στη συνέχεια απέκτησε μία Lancia 037, μία Delta 16V και αρκετές ακόμα, απευθείας από τη Lancia. Τα υπόλοιπα είναι, όπως λένε, ωραία ιστορία και οι υπέροχες εικόνες από το βρετανικό Classic Driver μάλλον το επιβεβαιώνουν.

Το βέβαιο είναι πως παράλληλα με τη Rossocorsa, την εταιρεία του Schön με τις Ferrari και τις «τρίαινες» στο Μιλάνο, υπάρχει ακόμα ένα καλά φυλαγμένο κομμάτι αγωνιστικής ιστορίας. Με άρωμα Martini.


Info/Photo: Classic Driver / Rémi Dargegen

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Διαβάστε μας (και) στο Autotypos

Ίσως να σ’ αρέσει