Ποιος κορωναϊός; Έζησα το όνειρο ζωής στο Τόκιο

Post date:

Author:

Category:

Αυτό ήταν το ταξίδι για το 2020. Στο μακρινό Τόκιο, στο ομώνυμο Διεθνές Σαλόνι, όπου μπορείς να στροβιλιστείς στην αφρόκρεμα των ιαπωνικών αυτοκινήτων. Ένας αναγνώστης μας ήταν στο μέρος το σωστό. Ανεξαρτήτως κορωναϊού

Διεθνές Σαλόνι Τόκιο 2020

Αν, όπως λένε, το περπάτημα κάνει καλό, το Tokyo Auto Salon 2020 είναι το μέρος όπου αξίζει να ξεθεωθείς. True story


Ο ιός της ιαπωνικής κουλτούρας εισχώρησε από πολύ μικρή ηλικία μέσα μου. Καθώς από δύο ετών ζω στην Κύπρο, τα δεξιοτίμονα που κυκλοφορούσαν στο νησί μού έδιναν την ευκαιρία να τα βλέπω όπως ακριβώς παράγονται στην Ιαπωνία

Ο δρόμος για το Tokyo Auto Salon 2020

Μεγαλώνοντας άρχισα να ασχολούμαι πιο ενεργά μ’ αυτό που αγαπούσα. Κοντολογίς, αγοράζοντας και βελτιώνοντας ιαπωνικά αυτοκίνητα. Πάντα. Κολλημένος με Japan. Πέρασαν απ’ τα χέρια μου αγαπημένες κατασκευές, όπως Nissan Sunny GTi-R, Mazda RX-8, Mazda MX-5, Subaru impreza WRX STi.


Είχα όνειρο ζωής να πάω Ιαπωνία. Να γυρίσω όλους τους βελτιωτικούς οίκους σ’ όλη τη χώρα. Ναι, σύμφωνοι, αυτά δεν γίνονται. Ακόμα κι αν ζεις στην ίδια την Ιαπωνία

Κάποια στιγμή διαβάζω για το Tokyo Auto Salon του 2020. Ήταν το διεθνές Σαλόνι όπου μέσα σ΄ένα τριήμερο θα ‘χα τη δυνατότητα να πραγματοποιήσω αυτό που πάντα ήθελα. Ό,τι ιαπωνικό και JDM κινείται, συγκεντρωμένο στο Τόκιο. Αποφασίζω να κλείσω εισιτήρια χωρίς δεύτερη σκεψη


Προσγείωση Ιαπωνία

Κάπως έτσι, μετά από 15 ώρες ταξίδι, φτάνω στην πόλη Ναρίτα της Ιαπωνίας. Απ’ την πρώτη κιόλας στιγμή που πατάς το πόδι σου στην Ιαπωνία, η αίσθηση της τάξης και της οργάνωσης, σ’ όλα τα επίπεδα, σου κάνει φοβερή εντύπωση.

Πριν καν περάσεις τον έλεγχο διαβατήριων, βλέπεις σκίτσα και εικόνες από Nintendo Super Mario, Luigi Sega, Sonic να σε καλωσορίζουν στα ιαπωνικά. Σου ξυπνούν μνήμες παιδικής ηλικίας. Η αλήθεια είναι πως η γενιά μου αφιέρωνε ατέλειωτες ώρες μ’ αυτές τις παιχνιδομηχανές. 

Η αρχική θετική εντύπωση γρήγορα μετατρέπεται σε πολιτισμικό σοκ. Στη διαδρομή του λεωφορείου, απ’ το αεροδρόμιο στην πόλη Τσίμπα όπου λαμβάνει χώρα η έκθεση, δε γίνεται να μην παρατηρήσεις τους τεράστιους δρόμους με τις τέσσερις λωρίδες ανά κατεύθυνση.

Όπως επίσης και τα άρτια στοιχισμένα κτίρια, τους χωρίς ίχνος λακκούβας δρόμους, τα πάρκα, τις επιβλητικές οικοδομικές κατασκευές, την πεντακάθαρη πόλη και τόσα ακόμα.


Το πρόγραμμα για τις επόμενες μέρες ήταν γερό πρωινό και κατευθείαν, βουρ για την έκθεση. Στη διαδρομή, η χαρά ήταν απερίγραπτη. Άκουγα εξατμίσεις και εξτέρναλ. όπου και να ‘πεφτε το βλέμμα μου έβλεπα θρύλους της αυτοκίνησης. Στοκ, βελτιωμένα, τα πάντα όλα. Αγαπώ Τόκιο


Φτάνοντας στις εγκαταστάσεις ψιλοαγχώθηκα. Η έκθεση ήταν τεράστια. Η προσέλευση του κόσμου κατά μιλιούνια. Τα event αξιόλογα. Σκέφτομαι αν θα προλάβω να τα δω όλα. Αν θα έχω χώρο και χρόνο για φωτογραφίες, για βίντεο, αν, αν.

Δίχως να χάσω λεπτό αρχίζω το περπάτημα. Αυτό που ένιωθα μπορεί να παρομοιαστεί με την αίσθηση που έχει ένα παιδί όταν του δίνεις να παίξει με τα παιχνίδια που ονειρεύεται.

Είδα αμάξια απίστευτα που μόνο σε φωτογραφίες είχα χαζέψει. Θρύλους που δεν κυκλοφόρησαν ποτέ στους δικούς μας δρόμους. Τυτόχρονα έβλεπα και την καινούργια τους εκδοχή.

Κοιτώντας το μέλλον με σεβασμό στο παρελθόν

Μου έκανε εντύπωση η σημασία που δίνεται στο μέλλον και την εξέλιξη της αυτοκίνησης. Πολλά καινούργια μοντέλα -η Toyota μάλλον είχε τη μεγαλύτερη απήχηση- αλλά πάντα με αγάπη και σεβασμό στο χθες.


Οι ιάπωνες κατασκευαστές τιμούν το παρελθόν τους. Η εμπορικότητα σαφώς και είναι το καθοριστικό μέγεθος στις αυτοκινητοβιομηχανίες, όμως εδώ δεν εκφυλίζεται. Οι άνθρωποι ξέρουν καλά τις αυτοκινητικές καταβολές τους


Γι’ αυτό και στην έκθεση, στα περισσότερα περίπτερα, φρόντιζαν να παρουσιάζουν το «πριν και μετά» της εξέλιξης. Ταυτόχρονα, μέσα σ’ όλο αυτό το χωνευτήρι υπήρχαν και τα ανταλλακτικά για τις βελτιώσεις. Για όλα τα γούστα, για όλα τα βαλάντια. Από απλές λύσεις μέχρι εξτρεμιστικές και σε όλα τα επίπεδα. 

Έγραψα πολλά χιλιόμετρα ποδαρόδρομου στο Τόκιο. Στο τέλος του τριήμερου, αφού κατάφερα στην κυριολεξία στο τσακ να τα δω όλα, πήρα το δρόμο του γυρισμού. Με την υπόσχεση ότι και του χρόνου θα ‘ρθω ξανά. Ακόμα πιο οργανωμένα.

Όμως ήδη απ΄την πρώτη μου φορά στο Διεθνές Σαλόνι του Τόκιο, πρόλαβα έστω να φορτώσω τις κάρτες μνήμης της φωτογραφικής. Έβγαλα περίπου 2,500 φωτογραφίες, βίντεο και ό,τι πρόλαβε να δει το μάτι.

Επιστρέφοντας στην Κύπρο, η αίσθηση ενός διαφορετικού ταξιδιού, μια γλυκιά ανάμνηση από μια χώρα που τιμώ και που τιμά η ίδια τον εαυτό της.


Made in Japan

Το καλωσόρισμα στο αεροδρόμιο Ναρίτα ξυπνά μνήμες από παιχνιδομηχανές που μεγαλώσαμε

Οι δρόμοι στην πόλη Τσίμπα είναι φαρδείς και πεντακάθαροι

Πού να δεις σε Ελλάδα και Κύπρο αυτοκίνητα-θρύλους όπως το Honda NSX; Εδώ, στο Τόκιο, είσαι στο δρόμο το σωστό

Η Τσίμπα, που κυριολεκτικά σημαίνει «Χιλιάδες Φύλλα», είναι η πρωτεύουσα του νομαρχιακού διαμερίσματος Τσίμπα της Ιαπωνίας. Βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του κέντρου του Τόκιο, στον κόλπο του Τόκιο

Tokyo Auto Salon

Η κεντρική είσοδος της έκθεσης. Ναι, βρίσκομαι στον παράδεισο

Τόκιο Σαλόνι Αυτοκινήτου

Ο χάρτης της έκθεσης. Μην τον βλέπετε έτσι, οι χώροι είναι τεράστιοι. Τρεις μέρες φουλ περπάτημα

Tokyo Auto Salon 2020

Κλασική λήψη από ψηλά. Η χαρά του Ιάπωνα petrolhead

Το περίπτερο της Koyorad με το θρυλικό Nissan 2000GT-R 

Το περίπτερο της Re Amemiya

Το αναμνηστικό δώρο που έκανα στον εαυτό μου. Υπογεγραμμένος αγωνιστικός ρότορας από το βελτιωτικό οίκο Re Αmemiya. Σύνολο μόνο 10 κομμάτια

Φουλ μπλε στο Subaru Impreza WRX S4

Skyline GTR-50

Στάση στο περίπτερο της Nissan για το Skyline GTR-50

Nissan Skyline GT-R35 Nismo Edition

Το περίπτερο της Toyota ήταν απ΄τα πιο δυνατά και με πολύ κόσμο. Το Toyota GR4 Gazoo Racing σε όλη του την αγωνιστική επιβλητικότητα. Οι μάσκες στάνταρ άσσος

Toyota Trueno Black Limited
Toyota Trueno Black Limited
Toyota Trueno Black Limited

Αυτοκίνητο που αγαπήσαμε: για το Toyota Trueno Black Limited 

drift show

Το demo run για το drift show που έλαβε χώρα έξω από την έκθεση. Να το διασκεδάσουμε θέλουμε

Ο Ken Block και ο Mad Mike ήταν εκεί. Μορφές του θεάματος

Ωραία κορίτσια στο περίπτερο της Toyo. Στηρίζουμε βέτο κατά της πολιτικής ορθότητας


Photo: Ελευθέριος Γεωργίου / 4Drivers

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Διαβάστε μας (και) στο Autotypos

Ίσως να σ’ αρέσει