Τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα. Ένα με τη Φύση

Post date:

Author:

Category:

Ένας φωτογράφος, ο Dieter Klein, ταξίδεψε σε απομακρυσμένα σημεία της Ευρώπης και των ΗΠΑ για να βρει εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα και την ξεθωριασμένη ομορφιά τους

Εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα

Τις εικόνες με τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα ο Klein τις συγκέντρωσε σε μία έκδοση. Αυτές είναι μερικές υπέροχες εικόνες


Οι 160 συνολικά φωτογραφίες του εξυμνούν μία άλλη πλευρά της λαμαρίνας. Με τη μηχανή του αποτυπώνει την κυριαρχία της φύσης. Το πώς αυτή, συμπτωματικά αλλά μαεστρικά όμορφα, καταφέρνει να ενσωματώσει την κουρασμένη λαμαρίνα ως εικαστικό της μέρος

Πολλά στρατιωτικά Jeep που αποσύσρθηκαν από πεδία μαχών, κάποιες Porsche, κουρασμένες Cadillac. Διάφορα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα που δεν έχει και τόση σημασία πια η μάρκα στο μέταλλο.Πώς ξεκίνησαν όλα

Όλα ξεκίνησαν, λέει ο φωτογράφος, όταν κάνοντας ποδήλατο καθώς διέσχιζε τη Γαλλία, συνάντησε το πρώτο αυτοκίνητο που είχε ενσωματωθεί με τη φύση. Ή αντίστροφα. «Ένιωσα σα να βλέπω ένα ζωντανό παραμύθι. Αμέσως με συνεπήρε η εικόνα. Και έτσι άρχισα το ταξίδι της αναζήτησης», λέει.

Ο Klein βλέπει αυτές τις εικόνες σαν ένα είδος μουσείου. «Ίσως να ανοίξω μία κλειστή πόρτα. Συνήθως όμως ούτε καν ακουμπάω τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα».


Ford Model T

Το πιο παλιό αυτοκίνητο που έχει συναντήσει σε μια τέτοια κατάσταση ήταν ένα Ford Model Τ, μπροστά από ένα ορυχείο, σε μια πόλη της Νεβάδα, στις ΗΠΑ. «Ήταν μία υπέροχη στιγμή. Καθώς ο καιρός άλλαζε, είχα πολλές διαφορετικές γωνίες λήψεων και εναλλακτικούς φωτισμούς. Έχω περισσότερες από 12 φωτογραφικές εκδοχές αυτού του αυτοκινήτου»


Η ροζ Cadillac

Η πιο αγαπημένη του εικόνα είναι αυτής της ροζ Cadillac, στη βορειοανατολική Μοντάνα.

Ροζ Cadillac Lost Wheels

Ο 70χρονος ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου τού μετέφερε την ιστορία της: ο πατέρας του είχε παρκάρει την Cadillac έξω απ΄το σπίτι τους, ακριβώς δύο μέρες πριν πεθάνει.

Από το 1977 που συνέβη αυτό, έχει σκόπιμα αφήσει το σπίτι και το αυτοκίνητο χωρίς να επέμβει καθόλου. Ως ανάμνηση του πατέρα του, όπως ακριβώς ήταν η σκηνή τόσα χρόνια πριν.


Τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα που εντοπίζει o Klein δεν βρίσκονται παρατημένα στα πεζοδρόμια ή σε αστικές περιοχές. Δεν είναι αυτά ακριβώς που θα ‘λεγες «πόσο κρίμα». Εδώ, το φυσικό τους περιβάλλον είναι ξεχασμένες αποθήκες, αδιαπέραστα δάση και ερημωμένα τοπία.

Lost Wheels Book

*Οι εικόνες περιλαμβάνονται στην έκδοση Lost Wheels των γνωστών εκδόσεων teNeues.


Jaguar E-Type

Photo: Dieter Klein

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Διαβάστε μας (και) στο Autotypos

Ίσως να σ’ αρέσει