Θησαυρός: αυτό ήταν το πρώτο μονοθέσιο του Ayrton Senna

Post date:

Author:

Category:

Ayrton-Senna-first-racing-car-4drivers.gr

Ήταν το μακρινό 1981 όταν ο Ayrton Senna πήγε στην Αγγλία για να ξεκινήσει τους αγώνες με μονοθέσιο. Κι αυτό, το Van Diemen RF81, ήταν το πρώτο στο οποίο κάθισε, οδήγησε και κέρδισε ο «θεός» του motorsport

Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα σπάνιο αυτοκίνητο με τεράστιο ειδικό «βάρος». Το Van Diemen RF81, προϊόν μιας αγωνιστικής ομάδας με έδρα το Norfolk που ειδικεύεται σε μονοθέσια της Formula Ford, ήταν το αυτοκίνητο με αριθμό σασί 528.

Ο Ayrton Senna μόλις είχε ολοκληρώσει την καριέρα του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Karting, και είχε αποφασίσει να μεταπηδήσει, όπως είναι και η φυσιολογική εξέλιξη, σε μονοθέσια.

Η ομάδα της Van Diemen ήταν αυτή με την οποία αγωνίστηκε στο Πρωτάθλημα Formula Ford 1600 και το αυτοκίνητο ήταν βαμμένο στα εθνικά βραζιλιάνικα χρώματα.

Στο πλάι τα μαύρα αυτοκόλλητα έγραφαν »A Da Silva». Mέσα στο κόκπιτ το μικρό, τριάκτινo τιμόνι με τα τρία αναλογικά όργανα και δεξιά ο μεταλλικός επιλογέας. Ανόθευτο motorsport για ένα μεγάλο ταλέντο που ακόμα, άκουσον – άκουσον, δεν πολυπίστευε πως θα έκανε καριέρα στο motorsport. Ναι, μιλάμε για τον Ayrton Senna.

Ayrton-Senna-first-racing-car 

Ayrton-Senna-first-racing-car

Ayrton-Senna-first-racing-car 

Αυτό, λοιπόν, το αγωνιστικό, ήρθε αυτές τις μέρες ξανά στη δημοσιότητα καθώς ο Ralph Firman, ο ιδρυτής της Van Diemen, αποφάσισε να το ξαναφέρει στην κατάσταση που ήταν τότε, όταν ο Senna έκανε τα πρώτα του βήματα. Μάλιστα, τοποθέτησε έναν ίδιο ακριβώς κινητήρα στο κέντρο, τον Minister 1600

Το Van Diemen RF81 ήταν αυτό με το οποίο ο «θεός» της motorsport τερμάτισε 5ος στην πρώτη του εμφάνιση και τελείωσε τη σεζόν με 12 νίκες, άλλες 6 εμφανίσεις στο βάθρο και, τελικά, το Πρωτάθλημα. Ένα αστέρι των single-seaters είχε γεννηθεί και έδειχνε το τι ερχόταν.

Το βρετανικό Μotorsport εξασφάλισε τις φωτό, φωτογράφισε το μονοθέσιο, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, και έχει το «ρεπορτάζ» στο τεύχος Δεκεμβρίου που είναι αφιερωμένο στα πρώτα χρόνια του Ayrton Senna.  Πραγματικός θησαυρός.

Photo: Motorsport

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Ίσως να σ’ αρέσει