Έτσι είναι το Νίρμπουργκρινγκ από ψηλά (βίντεο)

Post date:

Author:

Category:

Μέχρι τώρα έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε άπειρα βίντεο με ό,τι διαδραματίζεται επί γης στην πίστα του Νίρμπουργκρινκ. Όμως αυτές τις μέρες ανέβηκε ένα υπέροχο βίντεο που έχουμε την ευκαιρία να το δούμε από αέρα

Νίρμπουργκρινγκ από ψηλά

Το Νορντσλάιφε σε κάτοψη. Δεν το βλέπεις συχνά έτσι


Για όσους δεν είναι συντονισμένοι με το Ring (όπως είναι η συντομογραφία του ανάμεσα στους ”Ringers”), πρόκεται για την πιο ζόρικη, εν δυνάμει επικίνδυνη πίστα στον κόσμο

Τη λένε και «Πράσινη Κόλαση». «Πράσινη» γιατί είναι φουλ μέσα στο δάσος της περιοχής, του Εifel. 

- Διαφήμιση-

Και «Κόλαση» γιατί, όπως είχε πει ο πρωτομάστορας της ασφάλειας στη Formula 1, o Sir Jackie Stewart, «για να πει κανείς ότι του αρέσει να οδηγεί στο Nordschleife ή λέει ψέμματα ή πάει αργά».

Έκτοτε, το Νίρμπουργκρινγκ βγήκε οριστικά από το ημερολόγιο της F1 για λόγους ασφάλειας. Και καλά έκανε.


Ακόμα περισσότερο μπορεί να γίνει κόλαση αφού, ουσιαστικά, δεν είναι ακριβώς πίστα (μιλάμε, φυσικά, τόση ώρα για το βόρειο τμήμα, το Νίρμπουργκρινγκ, κι όχι το σύγχρονο κομμάτι του Nίρμπουργκρινγκ όπου γίνεται ο αντίστοιχος αγώνας της F1) αλλά ένας δρόμος χωρίς χώρους διαφυγής, μελετημένες κλίσεις ή περιθώρια ασφάλειας.

Τις μέρες και ώρες που είναι ανοιχτό  για το κοινό, τις λεγόμενες ”touristenfahrten” (όπου πληρώνεις το γύρο εισόδου ή βγάζεις και μεγαλύτερης διάρκειας πάσο) μπαίνεις με δική σου ευθύνη


Γιατί είναι χρήσιμο το Ring

Μαζί, όμως, είναι και το σύγχρονο «διαβατήριο» για τις εταιρείες αυτοκινήτου.

Ένα καλό γυρολόγιο εξασφαλίζει τα θετικά σχόλια του ειδικού Τύπου, επαναπροσδιορίζει την κλάση και, βέβαια, φέρνει χρήμα στα ταμεία τους.

Ως προς αυτή την έννοια, το Νίρμπουργκρινγκ έχει καταστεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο πωλήσεων (δείγμα υγείας της αυτοκινητικής κουλτούρας) αλλά και εξέλιξης των ίδιων των αυτοκινήτων.

Ως γνωστόν, ο βαθμός της πίεσης που δέχεται ένα αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια της εξέλιξής του εδώ είναι πολλαπλάσια μεγαλύτερος από όλες τις πίστες του πλανήτη.

Κι ο λόγος έχει να κάνει με τη χωροταξία.

Τυφλά σημεία, off-camber, ανωμαλίες στο οδόστρωμα, σημεία πλήρους αποφόρτισης της ανάρτησης, παρατεταμένες καμπές, σφυροκόπημα στην Καρουζέλ (δείτε τις ονομασίες των τμημάτων της πίστας εδώ), εδώ υπάρχουν όλα.

Όλα τα παραπάνω αποκτούν άλλη διάσταση όταν βλέπεις το Ρινγκ από ψηλά. Και αυτή είναι η ευκαιρία


AMG GT Black Series

Photo: Pete Ruppert

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Ίσως να σ’ αρέσει