Στην εποχή όπου κυριαρχεί το turbo υπάρχουν ακόμα μερικοί εκπληκτικοί υπέρμαχοι του ατμοσφαιρικού κινητήρα. Αυτοί είναι, ίσως, οι τελευταίοι (και πιο γρήγοροι) των Μοϊκανών
Όπως θα δείτε, η λίστα με τα 7 ταχύτερα supercars στον πλανήτη που συνεχίζουν να έχουν ένα μη υπετροφοδοτούμενο κινητήρα, περιλαμβάνει πέντε εξ αυτών από Ιταλία και δύο από Μ. Βρετανία. Επίσης τα πέντε έχουν τον κινητήρα στο κέντρο και δύο σε κλασική διάταξη. Και, βέβαια, έχουν κολοσσιαία τελική ταχύτητα.
Ferrari F12TDF – 338 km/h
Το αυτοκίνητο που έκανε ακόμα και το οδηγικό ταλέντο του Chris Harris να υποκλιθεί μπροστά στην ωμή δύναμη και τις ”cojones” που απαιτούνται για να την εξαντλήσεις. Συγκλονιστικό coupe μεγάλων αποστάσεων και ισχυρής ”αλητείας”.
Αυτήν. Μέχρι το τέλος του κόσμου.
Lamborghini Aventador LP 700-4 – 347 km/h
Ίσως είναι απ΄ τις τελευταίες φορές που βλέπουμε το μεγαλειώδη ατμοσφαιρικό V12 στο καπό μιας Lamborghini που εκφράζει την κλασική διάταξη που είχε στα κεντρομήχανά της εδώ και δεκαετίες. Σχεδίαση γεμάτη γωνίες, κινητή υπερπαραγωγή και fucking fast.
Pagani Zonda 760RS – 347 km/h
Η 760RS είναι η εξτραβαγκάνζα της Pagani για κάποιους πελάτες που δεν αρκούνται στα specs του αυτοκινήτου που κάποτε διέλυσε το ρεκόρ στο Νuerburgring. Και πάλι μέσω του μοτέρ της Mercedes AMG 7.3 λίτρων, ”ατμόσφαιρα” και σε αντιδιαστολή απ΄το biturbo της νεότερης Huayra.
Ferrari LaFerrari – 349 km/h+
Kαθαρόαιμο δείγμα της συνταγής με την οποία κατασκευάζονται τα περισσότερα mega supercars, η LaFerrari είναι υβδριδική με έναν ατμοσφαιρικό V12 να αναλαμβάνει να ”καθαρίσει” όταν τίθεται στο τραπέζι το ζήτημα ”δύναμη” αποδίδοντας 963 ίππους συνδυαστικής δύναμης (800 ίππους απ΄το ατμοσφαιρικό των 6.3 λίτρων και τους υπόλοιπους από ηλεκτροκινητήρα). Respect.
Aston Martin One-77 – 352 km/h
Δύο εξακύλινδροι κινητήρες από Ford Mondeo V6 ένωσαν την ισχύ τους, μπήκαν στην πιο όμορφη Aston που έχει κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια (σύμφωνοι, όλες οι Aston είναι πανέμορφες σχεδιαστικά) και έφτασαν τη γιγαντιαία χωργητικότητα νταλίκας των 7.3 λίτρων. Μαζί, και η τελική που έκανε τις Ferrari της ”διπλανής πόρτας” να λαχανιάζουν.
Lamborghini Veneno Roadster – 353 km/h
Χρησιμοποιώντας τον V12 της Lamborghini Aventador, με απόδοση 740 ίππων, 0-100 σε 2.9” και σπάζοντας το φράγμα των 350 km/h, η Veneno Roadster απευθύνεται στους εκκεντρικούς ιταλόφιλους που δεν έχουν τύψεις στο να κυκλοφορούν με την πιο ”aventadόρικη” αεροτομή της αυτοκίνησης
McLaren F1 – 384.1 km/h
Eίκοσι πέντε χρόνια μετά την παραγωγή της, το υπεραυτοκίνητο του ευφυούς Gordon Murray παραμένει το ταχύτερο ατμοσφαιρικό αυτοκίνητο που έχει δει το φως της παραγωγής.
Αυτό που πήρε το στέμμα που τότε κατείχε η Jaguar XJ220 για να ενσωματώσει την τεχνολογία της εποχής, φύλλα πραγματικού χρυσού στο χώρο του κινητήρα και τρεις θέσεις (με τον οδηγό στο κέντρο) για βέλτιστη κατανομή βάρους.
#Διάβασέ το: Πατέρας και γιος κρατούν ζωντανές τις Jaguar XJ220
Aλλά, εν μέσω όλων αυτών, υπάρχει κι άλλη άποψη… #Διάβασέ το: Τελική ταχύτητα. Και τι έγινε;
Photo: media press
Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.