Το Lexus που «έραβε»: για το σπάνιο και συγκλονιστικό LFA (video)

Post date:

Author:

Category:

Δεν περιμένεις από ένα Lexus να μπαίνει σφήνα στη λίγκα των supercars. Όμως αυτό ακριβώς ήταν το σπάνιο και συγκλονιστικό LFA. Παρεμπιπτόντως αυτές τις μέρες εντοπίστηκε ένα τέτοιο να κάνει δοκιμές στο Nuerburgring

Για μια εταιρία σαν την Toyota, το LFA ήταν κάτι περισσότερο από  ένα πανάκριβο supercar. Ήταν η υπενθύμιση τού τι είναι ικανή να προσφέρει στην αυτοκίνηση ένας γίγας της αυτοκίνησης που, στις περισσότερες περιπτώσεις, κατασκευάζει μαζικά, απροβλημάτιστα αλλά και συχνά άχρωμα αυτοκίνητα.

Ήταν επίσης κάτι διαφορετικό από το αλαζονικό κόλλημα πλουσιόπαιδων ή ράπερς στο West Coast όπου ένα Lexus είναι συνυφασμένο με την επιτυχία.

Το LFA ήταν μία άλλη περίπτωση. Με περίπου το 65% των εξαρτημάτων του αποτελούμενο από ανθρακόνημα ήταν εξαρχής ένα στοίχημα με το Champion’s League των καλύτερων σπορ αυτοκινήτων στον πλανήτη.

Ένα στοίχημα που ελάχιστοι θα στοιχημάτιζαν υπέρ του. Χωρίς γενεαλογικό δέντρο από κάποιο προγενέστερο supercar, χωρίς ένα κοινό που να περιμένει κάτι κορυφαία σπορ από τη Lexus.

Αλλά και με απίστευτο ήχο. Θυμάμαι ακόμα τον υστερικό τρόπο που «φόρτωνε» το μοτέρ του στις κατηφόρες του Nuerburgring σε ένα ταξίδι. Μαζί και συγκλονιστικές επιδόσεις από το V10 των 4.8 λίτρων με τους 552 ίππους και με εξωφρενική τιμή.  Ενδεικτικά, σήμερα μπορεί να αγγίξει ακόμα και τα €6.500.000

Και βέβαια με έναν απίστευτο χρόνο 7:14:64 για την πιο επικίνδυνα γοητευτική πίστα στον κόσμο με την ομώνυμη έκδοση «Νuerburgring Package». Επτά λεπτά και δεκατέσσερα δευτερόλεπτα είναι, ως γνωστόν, απλά χρόνος – σοκ για αυτοκίνητο παραγωγής πριν μία δεκαετία.

Όταν μπήκε στην παραγωγή, η Toyota είχε πει πως θα παραχθούν μόλις 500 κομμάτια και πως θα κατασκευαζόταν μόνο ένα για κάθε εργάσιμη μέρα.

Συνήθως οι κατασκευαστές γλυκαίνονται από την επιτυχία (μέχρι και η Πάρις Χίλτον ψώνισε ένα LFA μαγαρίζοντάς το) και υπερβαίνουν τον αριθμό των μονάδων που είχαν αρχικά προγραμματίσει, με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να χάνει στην πορεία μέρος της συλλεκτικής του αξίας. Η Toyota όμως τήρησε την υπόσχεση της. 500 κομμάτια και το καλούπι έκλεισε.

Σταμάτησε να παράγεται το 2012. Πολλοί είπαν πως ήταν καλύτερο κι από Ferrari. Μεταξύ αυτών και το βρετανικό Evo, που αγαπάμε πολύ στο 4Drivers. Αυτό είναι ένα video από μια σχετική δοκιμή με απροσδόκητο συμπέρασμα.

Παραδόξως, τις τελευταίες ημέρες εμφανίστηκε ξανά ένα LFA στη γνωστή, σεσημασμένη πίστα.

lfa-spotted-nurburgring-4drivers.gr

Αν προσέξετε, το συγκεκριμένο «μουλάρι» (όπως λέγονται στην αυτοκινητική αργκό τα αυτοκίνητα δοκιμών) έχει τονισμένους θόλους. Γράφτηκε πως το πιθανότερο είναι να δοκιμάζονται ελαστικά – ίσως μεγαλύτερης διάστασης. Θα μας άρεσε να το βλέπαμε ξανά ως αντικαταστάτη του θρυλικού LFA. 

Photo: Google

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Διαβάστε μας (και) στο Autotypos

Ίσως να σ’ αρέσει