«Τα Lotus δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη». Η άγνωστη επιστολή

Post date:

Author:

Category:

Η Lotus στη Formula 1 και η άγνωστη επιστολή που έθιξε σοβαρά το ζήτημα της ασφάλειας Το 1968 υπήρξε μία σπάνια επιστολή του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή της F1, Jochen Rindt, προς τον τότε ιδιοκτήτη της Lotus, Colin Chapman

Ο Rindt έγραφε πως τα Lotus απείχαν πολύ από το να του εμπνεύσουν εμπιστοσύνη. Λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, ο Rindt σκοτώνεται στην πίστα της Monza

Ήταν μόλις 28 ετών αλλά και ο μόνος που στέφθηκε πρωταθλητής μετά θάνατον. Είχε δίκιο. Το μοιραίο συνέβη σε μια Lotus.

- Διαφήμιση-

Aυτή παρακάτω είναι η επιστολή που έστειλε στον Colin Chapman αναφορικά με τη Lotus στη Formula 1. Σε συνοπτική μετάφραση ο Rindt έγραφε τα εξής ως προς το επίμαχο θέμα της ασφάλειας:

«Τρέχω επί πέντε χρόνια στην F1 και έχω κάνει μόνο ένα λάθος και ένα μόνο ατύχημα στο Zandvoort. Λόγω λάθος επιλογής σχέσης καταφέρνοντας να μείνω μακριά από προβλήματα. Αυτή η κατάσταση άλλαξε δραστικά από τότε που μπήκα στην ομάδα σου…

… Ειλικρινά, τα αυτοκίνητα σου είναι τόσο γρήγορα που θα μπορούσαμε να είμαστε ανταγωνιστικοί ακόμα και αν αυξανόταν λίγο το βάρος ενισχύοντας μερικά αδύναμα σημεία τους (σ.σ. ήταν γνωστό το «θέμα» του Chapman για όσο πιο γρήγορα και ευέλικτα μονοθέσια εις βάρος της ασφάλειας ή της συνολικής ποιότητας καθώς αναγκαζόταν προς αυτή την κατεύθυνση και λόγω του μειωμένου προϋπολογισμού σε σχέση με τις μεγάλες εργοστασιακές ομάδες όπως η Ferrari).

… Σε παρακαλώ λάβε υπόψιν τους προβληματισμούς μου καθώς μπορώ να οδηγήσω ένα αυτοκίνητο στο οποίο τρέφω μια εμπιστοσύνη και νιώθω πως η πλήρης απουσία εμπιστοσύνης είναι εξαιρετικά πλησίον».

Lotus Formula 1 Rindt ατύχημα

Λιγότερο από ένα χρόνιο αργότερα, στις 5 Σεπτεμβρίου, ο Rindt, ένας οδηγός ”απίστευτα γρήγορος, με εξαιρετικό κοντρόλ και ταχύτατα αντανακλαστικά”, όπως τον περιγράφουν οι ιστορικοί της F1, έχασε τον έλεγχο της Lotus 72

Το συγκεκριμένο μονοθέσιο ήταν ένας πύραυλος ταχύτητας, ακόμα πιο ανάλαφρος καθώς στη Monza συνηθιζόταν να μειώνουν το downforce για επίτευξη μεγαλύτερης τελικής ταχύτητας. Εκεί ο Rindt σκοτώνεται. Προσέκρουσε με δύναμη στις ελαττωματικές μπαριέρες, όπως τις χαρακτήρισε αργότερα ιταλικό δικαστήριο.

Λίγο καιρό πριν γράψει την επιστολή είχε, επίσης, ένα σφοδρό ατύχημα, στο Montjuice, όταν έσπασε μια αεροτομή της Lotus 49. Επιβίωσε με τραύματα και, κυρίως, με κλονισμένη εμπιστοσύνη. Η σχέση της Lotus στη Formula 1 δεν θα ήταν ξανά η ίδια.

Ο Rindt, ήταν ο δεύτερος οδηγός της ομάδας της Lotus, μετά τον Jim Clark, που γράφτηκε στο μαύρο βιογραφικό της ομάδας. Και, μάλλον, είχε δίκιο.

Μπορείτε να διαβάσετε ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τον Rindt εδώ αλλά και να δείτε την πλήρη μετάφραση της επιστολής εδώ.

Photo: Google / lettersofnotes.com

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Ίσως να σ’ αρέσει