Το MX-5 του Mad Mike. Η ιστορία του Mazda των 1.200 ίππων

Post date:

Author:

Category:

Το MX-5 του «Μad» Mike Whiddett είναι το πιο σκληροπυρηνικό Mazda που έχει εμφανιστεί ποτέ στη drift σκηνή. Αυτή είναι η ιστορία πίσω απ΄ το τέρας

Mad Mike Mazda

Η ιστορία του συγκεκριμένου Mazda ξεκίνησε όταν ο Mad Mike βρήκε ένα ελαφρά τρακαρισμένο NC (η προηγούμενη 3η γενιά του Mazda MX-5) και με αυτό σαν βάση άρχισε να χτίζει το απόλυτο drift car


Αξίζει να σημειωθεί πως το αμερικανικό πρωτάθλημα Formula Drift, το οποίο είναι και ο βασικός στόχος του Mad Mike, είναι εξαιρετικά απαιτητικό.

Και η αλήθεια είναι πως παρά την εμφάνιση κάποιων Mazda MX-5, ποτέ δεν έχουν σημειώσει κάποια αξιοσημείωτη επιτυχία.

Το μεταξόνιο και η επιμονή του Mad Mike

Ο λόγος που δεν βλέπουμε πολλά ΜΧ-5 σε κορυφαίο επίπεδο έχει να κάνει και με το μεταξόνιο.

Τόση πολλή ισχύ σε ένα τόσο μικρό μεταξόνιο δεν είναι πάντα και η καλύτερη ιδέα αν θες να διατηρείς το momentum. Ένα μεγαλύτερο μεταξόνιο λειτουργεί πάντα υποβοηθητικά στον απόλυτο έλεγχο σε ένα τόσο απαιτητικό περιβάλλον.


Mazda MX-5 2020

Ωστόσο, τόσο η ιδιαίτερα θετική εμπλοκή του Mad Mike με το RX-7 όσο και η επιμονή της Mazda Νέας Ζηλανδίας να υποστηρίξει την προσπάθειά του στο αμερικανικό πρωτάθλημα ήταν στοιχεία που βοήθησαν.

Όπως, φυσικά, και οι γνώσεις που έχουν αποκτηθεί απ΄τη μέχρι τώρα εμπλοκή του με τη Mazda. Για την ακρίβεια, το μεγαλύτερο μέρος της εξέλιξης των projects έχει αναληφθεί από την Pulse Performance Race Engineering. Ε, όλα αυτά τα στοιχεία τον οδήγησαν στο MX-5.

Μετά από όλη την προετοιμασία του σασί και των περιφερειακών, ο Mad Mike ήξερε πως οτιδήποτε κάτω από 1.000 ίππους θα ‘ταν χάσιμο χρόνου.


Αρχικά, οι σκέψεις προσανατολίζονταν για έναν υπερτροφοδοτούμενο 20Β κινητήρα. Όμως, γρήγορα η ομάδα κατέληξε σε έναν 26Β με τέσσερις ρότορες και δύο τουρμπίνες GTX40 της Garrett. Κάπως έτσι, το μικρό Mazda έγινε ανταγωνιστικό με την αφρόκρεμα του drifting

Mad Mike Mazda MX-5

«Συχνά λένε πως το MX-5 είναι το αυτοκίνητο του κομμωτή. Όμως δεν νομίζω ότι φτιάξαμε κάτι που μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι», λέει ο Mad Mike


mazda mx5 good wood
Mad Mike mazda

Το τελικό αποτέλεσμα είναι το πιο τρελό, δυνατό και θεαματικό MX-5 που ‘χει κατασκευαστεί ποτέ σε αγωνιστικό επίπεδο, αντίστοιχο με τα εξίσου τρελά περάσματα του Mad Mike.


Η δουλειά πίσω απ΄το project

Απ΄το 2016 που η νέα γενιά εμφανίστηκε (ΝD), προκειμένου να εναρμονιστεί αισθητικά με αυτήν αλλά και για να υιοθετηθούν κάποιες αναβαθμίσεις του σασί, προστέθηκαν μερικές ακόμα μετατροπές. 

Ο Mad Mike λέει πως χρειάστηκαν πολλές μέρες για να αντικατασταθεί το μπροστινό (μια μείξη χάλυβα και αλουμινίου) με τα εργοστασικά parts της Mazda. Συνέχεια είχε η διαμόρφωση του ”Rocket Bunny kit” – όπως λέγεται το αισθητικό πακέτο με τα τονισμένα φτερά και τις άλλες προσθήκες στο αμάξωμα.

Επθετικά πανέμορφο απ’ όποια γωνία κι αν το κοιτάξεις. Ένα πραγματικό τέρας δύναμης που απαιτεί περίσσιο ταλέντο και ψυχή για να οδηγηθεί στο όριο. Ένα απ’ τα πέρασματά του στο Goodwood, μας υπενθυμίζει τον παραπάνω ισχυρισμό.


Info/Photo: RedBull

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Διαβάστε μας (και) στο Autotypos

Ίσως να σ’ αρέσει