Ο αγώνας της ζωής μου. Από τον Άρι Βάτανεν (βίντεο)

Post date:

Author:

Category:

Ήταν το Μόντε Κάρλο του ’85 όταν ο Άρι Βάτανεν βρέθηκε με το Peugeot 205 T16 απέναντι στον Βάλτερ Ρερλ και το Audi quattro. Η επική μάχη που ακολούθησε έγραψε τη δική της ιστορία και, αυτές τις μέρες, ο Φινλανδός τη χαρακτήρισε ως τον «αγώνα της ζωής» του

Άρι Βάτανεν Peugeot 205 T16

Οδηγώντας στην ειδική διαδρομή St Bonnet-le-Froid ο Βάτανεν χτύπησε στον «τοίχο» των θεατών. Ένας απ΄αυτούς έσπασε το πόδι του. Χρόνια αργότερα ο ίδιος θεατής πλησίασε τον Άρι και του είπε πως ήταν υπερήφανος που ‘χε τις βίδες στο πόδι του


Το παραπάνω περιστατικό αποτυπώνει το μέγεθος του ενθουσιασμού του κόσμου για τα αυτοκίνητα του Group B

Σκαρφαλωμένοι παντού στο Μόντε – έναν αγώνα που ρισκάρεις και πρέπει να τα δώσεις όλα.

Ξεκινάς με στεγνό, παραπάνω χιόνι, πιο ψηλά πάγος, μετά κανείς δεν ξέρει τι και ένας Βάτανεν που ξεκινούσε ήδη με την πίεση στην πλάτη.

Όπως λέει, η Peugeot έχανε χρήματα, έτρεχε στο «γήπεδό» της, στο Μόντε, και χρειαζόταν τη νίκη πάση θυσία.

Αλλά κι ο ίδιος ο Βάτανεν ήταν πληγωμένος. Ο ξάδελφός του, ο Μάρτι, που ήταν και ο πρώτος του συνοδηγός πεθαίνει στη Φινλανδία.

Επίσης, λόγω πόνων στην πλάτη, χρειάστηκε να παραμείνει για πέντε ημέρες σε τοπικό νοσοκομείο.

Ο Βάτανεν ήξερε βαθιά μέσα του ότι ο αγώνας θα ήταν μεταξύ του ίδιου και του Ρερλ με το «κοντό» Audi quattro.

Ο αγώνας εξελίχθηκε σε μια τρομερή μάχη. Στη μεγάλη, μήκους 45 χιλιομέτρων, ειδική, στο Burzet, παρότι ο Βάτανεν οδήγησε όσο πιο τέλεια μπορούσε, ο Γερμανός ήταν 6 δευτερόλεπτα μπροστά. Όπως λέει ο Βάτανεν, η διαφορά ήταν σαν έτος φωτός. Εξομολογήθηκε στον συνοδηγό του ότι δεν μπορούσε να οδηγήσει πιο γρήγορα


Ari Vatanen Opel manta

Το τι ακολούθησε εμπίπτει στην κατηγορία θρίλερ

Ο Άρι ρίσκαρε, έβαλε λάστιχα χιονιού, πίεσε απίστευτα και στην ειδική St-Nazaire-le-Desert των 23 χιλιομέτρων πήρε διαφορά 27 δευτερολέπτων.

Το Peugeot ήταν μαεστρικά σε άλλο ρυθμό. Ο Βάτανεν ήταν πλέον με διαφορά 3 λεπτών μπροστά από τον Ρερλ. Ωστόσο ένα τραγικό λάθος στη χρονομέτρηση από τον συνοδηγό του, τους έφερε πίσω από τον Γερμανό

Είναι απίστευτα όσα συνέβησαν εκείνες τις κρύες μέρες στο Μόντε. Τα περιγράφει αναλυτικά ο Μάλκολμ Ουίλσον, o νυν επικεφαλής της M- Sport, στο βίντεο που θα δείτε παρακάτω.

Τελικά ο Βάτανεν κέρδισε τελικά τον αγώνα, ξέσπασε σε δάκρυα χαράς και έγραψε ιστορία.

Μάλιστα δε αυτές τις μέρες, όποιος γράψει το καλύτερο σχόλιο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, θα λάβει και ένα υπογεγραμμένο απ’ τον ίδιο βιβλίο.

Πάντως, την πιο ανεξίτηλη «υπογραφή» την είχε εκείνος ο θεατής που έσπασε το πόδι του. Βίδες με ιστορικό.


Peugeot 205 T16

Photo: wrc.com

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Διαβάστε μας (και) στο Autotypos

Ίσως να σ’ αρέσει