Ο θεϊκός γύρος του Patrick Depailler. Σκίζουμε διπλώματα (video)

Post date:

Author:

Category:

Ο Patrick Depailler τους άφησε όλους άναυδους. Ήταν ένα μοναδικό ρεσιτάλ υπό βροχή

Ο Patrick Depailler στην Tyrrell

Βλέπεις το video με τον Patrick Depailler στην πλημυρισμένη πίστα του Μόντρεαλ και μετά αναθεωρείς για το πόσο καλά ξέρεις να οδηγείς


Ήταν μία βροχερή μέρα στο Μόντρεαλ του ’78. Η πίστα είχε μεταμορφωθεί σε μια μικρή «Βενετία». Οι περισσότεροι οδηγοί είχαν μείνει στα πιτς περιμένοντας τα του θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος

Ο έμπειρος οδηγός της Formula 1, Patrick Depailler, αποφασίζει να βγει στην πίστα με την Tyrrell 008 για να κάνει το γύρο του. Ήταν ο μόνος που υπήρχε στην πίστα. Κάποιοι υπέθεσαν πως ο άνθρωπος δεν είναι στα καλά του.

Το συμβάν τοποθετείται περίπου δύο χρόνια πριν ο 34χρονος τότε Patrick Depallier (γεννημένος την 1η Αυγούστου του1944) σκοτωθεί στη διάρκεια δοκιμών στην πίστα του Hockenheim, στη Γερμανία. Συνολικά στη διάρκεια της καριέρας του στη Formula 1, ο Patrick Depailler κέρδισε μόλις 2 αγώνες, πήρε την pole position 1 φορά, ανέβηκε στο βάθρο 19 και συγκέντρωσε 141 πόντους στο Πρωτάθλημα.

Ως γνωστόν, τα στατιστικά δεν λένε πάντα την αλήθεια και αν πρέπει κάποιος να αποκτήσει ένα μέτρο της οδηγικής ικανότητας του Depailler, αξίζει να θυμηθεί το συγκλονιστικό αυτό γύρο στο βρεγμένο Μόντρεαλ.

Ο Depallier βρίσκεται, λοιπόν, στον Καναδά για το εθνικό Grand Prix. Εκεί πρόλαβε να κάνει το θεϊκό γύρο που όσες φορές και να τον δεις δεν είναι αρκετό.

Χορεύοντας στη βροχή

Σπάνια έχουμε την τύχη να δούμε ένα μονοθέσιο που δαπανά το μεγαλύτερο μέρος του γύρου πλαγιολισθαίνοντας. Πόσο μάλλον στη σύγχρονη Formula 1. Σαράντα και πλέον χρόνια πριν, όμως, συνέβαιναν και τέτοια περιστατικά. Είναι ακριβώς αυτό, λοιπόν, το περιστατικό. Με τον εκφωνητή Murray Walker να λέει στο τέλος πως «ο Depailler θα χαιρόταν που ο γύρος είχε τελειώσει». Πιστεύουμε πως θα είχε συμβεί το ακριβώς αντίθετο. Ο Depailler θα το είχε διασκεδάσει σφόδρα.

Ήταν εκείνη η μέρα με τον V8 της Ford να ουρλιάζει και το δεξί πόδι τού Patrick Depailler να παίζει το ρόλο του μιλιμετρικού ελέγχου πρόσφυσης. Σκίζουμε το δίπλωμά μας καλοκαιριάτικα. Ρεσιτάλ οδήγησης υπό βροχή.


Photo: F1 Archives

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Ίσως να σ’ αρέσει

DS 3 Crossback. Γενναιότητα σε ελληνική άσφαλτο

To DS 3 Crossback λέει πως «θέλει να αναδείξει τη δουλειά των καλύτερων τεχνιτών της βιομηχανίας». Δεν το ακούς συχνά αυτό στη σημερινή, παγκοσμιοποιημένη και πολλάκις κοπιαρισμένη αυτοκινητοβιομηχανία

Η απαγορευμένη διαφήμιση του Golf. Για τη μάνα σου

Η απαγορευμένη διαφήμιση του Golf πυροδότησε το ίντερνετ. Δεν έχει να κάνει με το αυτοκίνητο. Έχει να κάνει με τη μάνα μου, τη δική σου, τις μελλοντικές

Η ελευθερία τού να μην ανήκεις

«Αυτές τις μέρες συμπληρώνονταιι 8 χρόνια 4Drivers. Και αν έπρεπε ένα μόνο κείμενο να χαρακτηρίσει τη φιλοσοφία του, είναι αυτό. Μόνο freedom - που θα ´λεγε και ο Braveheart»

Texting: 21 μέτρα ρίσκου. Πόσο αξίζουν τα μηνύματα;

Κόφ'το, κλείσ' το, άσ' το για αργότερα το κινητό. Υπακοή και σεβασμός απ΄όλους μας, ειδικά τους σκεπτόμενους Πραγματικούς Οδηγούς που οφείλουν να θέτουν το παράδειγμα. 21 μέτρα ρίσκου είναι πολλά

«Βαρετό» Golf; Σηκώνει πολλή συζήτηση

Λίγο πριν την εμφάνιση του Golf Mk8, ας βάλουμε τα πράγματα σε μία ρεαλιστική τάξη

Μικρά αυτοκίνητα υπό απειλή. Ποια είναι;

«Ένα μικρό αυτοκίνητο οφείλει να είναι φτηνό. Αλλιώς δεν θα πουλήσει. Τα περιθώρια είναι πολύ στενά στα μίνι αυτοκίνητα. Μερικές φορές και στα υπερμίνι»

Ο Τζέιμς Χαντ του καλοκαιριού

«Μόλις 45 χρόνια πρόλαβε να ζήσει ο Χαντ. Ήταν αρκετά για να τα κάνει όλα. Να κυνηγήσει το όνειρό του οδηγώντας στο απώγειο του σπορ, τη Φόρμουλα 1. Αλλά και να κοιμηθεί με περισσότερες από 5.000 γυναίκες»