Όχι, δεν βάλαμε ανάποδα τη φωτογραφία της Porsche 956

Post date:

Author:

Category:

Στο Μουσείο της Porsche, στο κέντρο της Στουτγάρδης, υπάρχει μια αγωνιστική Porsche 956 κρεμασμένη ανάποδα στην οροφή. Υπάρχει λόγος

Porsche 956 flip side

Μία διαφορετική εικόνα βλέπει ο επισκέπτης στο Μουσείο. Η αυτής μεγαλειότης Porsche 956 κρεμασμένη όπως τη βλέπετε. Ο κόσμος ανάποδα. Αεροδυναμικά.


Oι καλογυαλισμένοι τοίχοι αλλά και όλο το Μουσείο, σχεδιασμένο και κατασκευασμένο απ’ το αρχιτεκτονικό γραφείο Delugan Meissl, θυμίζουν ένα φουτουριστικό ιπτάμενο όγκο που προσγειώθηκε στην πλατεία του Τσουφενχάουζεν, ακριβώς απέναντι απ΄το εργοστάσιο της Porsche.

Ανεβαίνεις τις κυλιόμενες σκάλες και στον πρώτο όροφο βλέπεις την Porsche 956, το θρυλικό αγωνιστικό αντοχής με τον αερόψυκτο flat six στο κέντρο.

Στον τοίχο γραμμένος με μεγάλα γράμματα ένας αριθμός: 321,4. Είναι γραμμένος ανάποδα. Μοιραία γυρνάς και συ το κεφάλι. 

Είναι μια ωραία, έξυπνη υπενθύμιση της αρνητικής άντωσης (downforce ή, αλλιώς, κάθετης δύναμης) που δημιουργούσε το αμάξωμα της 956 στις υψηλές ταχύτητες.

Η ιστορία πίσω απ΄το εύρημα λέει, λοιπόν, πως η Porsche 956 όταν κινούνταν μ’ αυτά τα χιλιόμετρα, τα 321 km/h, το downforce που παρήγαγε θα ήταν αρκετό για να την κάνει, θεωρητικά, να κινείται ανάποδα και να μην πέφτει

Eίναι το ίδιο αυτοκίνητο με το οποίο ο ταχύτατος και πρόωρα χαμένος Stefan Bellof έκανε το επί δεκαετίες απόλυτο ρεκόρ στην πίστα του Nordschleife, με τον επικό χρόνο των 6:11.13.


Porsche 911 Carrera S 997 δοκιμή

Photo: 4Drivers

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Διαβάστε μας (και) στο Autotypos

Ίσως να σ’ αρέσει