Roll bar: γιατί πρέπει να 'σαι για τα σίδερα

Post date:

Author:

Category:

roll bar roll cage

Αν υπάρχει ένας σοβαρός παράγοντας παθητικής ασφάλειας είναι το roll bar. Ή και roll cage. Σύμφωνοι, είναι αυτονόητη σε κάθε αγωνιστική κατασκευή. Αλλά μήπως πρέπει να το σκεφθούμε σοβαρά κι όσοι petrolheads κατέχουμε το roadster το σωστό;

Αν σ’ αρέσει η οδήγηση κι είσαι από τους τυχερούς που ‘χουν κάποιο MX5, S2000, MR2 ή κάποιο ειδικού χαρακτήρα roadster, μήπως αξίζει να σκεφθείς την τοποθέτηση ενός «κάγκελου»;

Φυσικά, εννοούμε το roll bar κι όχι τα διακοσμητικά bar-«τελειώματα» των προσκεφάλων που συγκρατούνται με μερικές βίδες ίσα-ίσα για να φαίνεται διαφορετικό το αυτοκίνητό σου απ’ του «δίπλα».

Ιδιαίτερα αν επισκέπτεσαι και καμιά πίστα για κάποιο track day ή, αν θες ακόμα περισσότερο, αν το «κυνηγάς» σε κανένα τοπικό touge, τότε βάλ’ το προτεραιότητα. Ναι, πριν κι απ’ τους τροχούς. Safety first!

Αν έχει αρνητικά; Φυσικά και έχει. Υπάρχει τίποτα στο σύμπαν που ‘ναι μόνο πλεονεκτήματα;

Κατ΄αρχήν, πρέπει να ξηλώσεις πολύ πράμα από πλαστικά, μοκέτες, βιδάκια, κλιψάκια μέχρι να δεις γυμνή λαμαρίνα.

Επίσης, αναλόγως χωροταξίας ίσως περιοριστεί τυχόν αποθηκευτικός χώρος. Αλλά μάλλον αυτό δεν σε πολυαπασχολεί αν διαβάζεις το 4D.

Επίσης, προσθέτεις βάρος, που θεωρητικά είναι ο εχθρός και των επιδόσεων και της αμεσότητας (κάποια 15 με 20 kg).

Οι τρόποι που μπορεί να τοποθετηθεί ένα roll bar είναι δύο: είτε να κολλήσει στο σασί είτε να βιδωθεί. Με το τελευταίο διατηρείται η 

δυνατότητα να το αφαιρέσεις στο μέλλον όταν έρθει η ώρα της πώλησης – ελάχιστοι θέλουν ένα μεταχειρισμένο το οποίο υποδηλώνει έναν «τέρμα»- petrolhead.

Στη συνέχεια, είτε κάνεις κοπτοραπτική στις μοκέτες-πλαστικά και τα ξαναβάζεις είτε τα αφήνεις στην αποθήκη για τη δύσκολη αυτή, της μεταπώλησης που λέγαμε. Έτσι εισπράτεις και μια πιο hardcore αίσθηση απ΄το γυμνό πλαίσιο μαζί με λιγότερη ηχομόνωση. Αν θες…

Σε τελείως γενικές γραμμές οι τιμές στην αγορά κυμαίνονται από €300 μέχρι €600. Για τα εμπορικά μοντέλα υπάρχουν αρκετές έτοιμες λύσεις ενώ για μοντέλα στα οποία δεν υπάρχει ευρύ αγοραστικό κοινό για τη συγκεκριμένη αναβάθμιση θα χρειαστεί να το αποχωριστείς για μερικές μέρες ώστε να μετρήσει και κόψει ο μάστορας επιτόπου.

Σύμφωνοι. Γιατί, λοιπόν, να μπεις στη διαδικασία;

Ο πρώτος, ευνόητος αλλά συχνά παραμελημένος λόγος, είναι η ασφάλεια σε περίπτωση ανατροπής – το σημείο δηλαδή στο οποίο πάσχουν έτσι κι αλλιώς όλα τα «ανοιχτά».

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι αυξάνεις την στρεπτική ακαμψία του πλαισίου σε σημαντικό βαθμό. Κι αυτό είναι αντιληπτό από την πρώτη κιόλας βόλτα.

Τρίτον, αποκτάς ένα καλό σημείο για να βάλεις ζώνες τεσσάρων σημείων. Σύμφωνοι, έχει διαδικασία ενώ μπορεί να φαίνεσαι σαν τον Vatanen στην Κηφισίας. Αν αυτά δεν σ’ απασχολούν και πολύ, θα δεις πως ακόμα και σε επίπεδο γρήγορης βόλτας βοηθούν να μην μετακινείσαι στο κάθισμά σου αλλά να μένεις ακόμα πιο συγκεντρωμένος  στο δρόμο.

Θες κι άλλα; Ναι, θα «φτιάχνεσαι» με το καλημέρα, κάθε φορά που θα μπαίνεις και θα βλέπεις το roll. Eίσαι για τα σίδερα. Πίστεψέ το.

Photo: Θ. Γοργογιάννης

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Διαβάστε μας (και) στο Autotypos

Ίσως να σ’ αρέσει