Και οι μινιατούρες έχουν ψυχή. Ένας συλλέκτης εξομολογείται

Post date:

Author:

Category:

fiat-131-abarth-replica

Μεγάλες αυτοκινητικές στιγμές στο σαλόνι σου. Ο μοντελισμός είναι πάθος υπό κλίμακα. Μίλα μου γιαμινιατούρες

Όλα ξεκινούν στην παιδική ηλικία. Επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ με την οικογένεια και το μάτι να πέφτει αμέσως στο ράφι με τα “αυτοκινητάκια”.

- Διαφήμιση-

Matchbox και Hot Wheels σε διάφορα χρώματα, σχέδια και κλίμακες. Και μετά, τα γνωστά παρακαλετά στον μπαμπά.

«Ελα, πάρε μου δυο-τρία, φτηνά είναι». Αργότερα, στις ζωές μας έμπαιναν σε θέση τοτέμ περιπτώσεις τύπου Jumbo. Πληθώρα μινιατούρων, ανάμεσα τους όμως και μοντέλα καλύτερης ποιότητας και μεγαλύτερης πιστότητας πλέον.

Αποκτούμε μοντέλα κλίμακας 1/18 της Maisto και της Bburago που με χαρά τοποθετούμε στο ράφι του παιδικού δωματίου και καμαρώνουμε

Στην εφηβική ηλικία, η εμμονή με τα “αυτοκινητάκια” μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Φυσιολογικό. Οι ορμόνες ξυπνούν, η ανακάλυψη του άλλου φύλου αποκτά κατακτητικό ρόλο παρόλα αυτά το πάθος για την αυτοκίνηση και κατ’ επέκταση τη συλλογή μοντέλων υπό κλίμακα αρνείται να πεθάνει. Και μετά ως νέοι ενήλικες, ένα ερέθισμα είναι αρκετό για να ξαναπέσουμε στα βαθιά.

Το μάτι στο περίπτερο πέφτει σε ένα νέο περιοδικό με τίτλο “Ferrari Collection” που μαζί προσφέρει και ένα μεταλλικό μοντέλο Ferrari σε κλίμακα 1/43. Το διαδίκτυο είναι πλέον σε κάθε σπίτι και η αναζήτηση γίνεται πανεύκολη διαδικασία.

Ένας νέος κόσμος ανοίγεται. Δεκάδες ηλεκτρονικά καταστήματα μπροστά στην οθόνη μας διαθέτουν ό,τι μινιατούρα ονειρευτήκαμε! Απ’ το πρώτο σαράβαλο του παππού που οδηγήσαμε, μέχρι το supercar που θαυμάσαμε μια ηλιόλουστη Κυριακή στην παραλιακή.

Σύντομα, τα ράφια στο δωμάτιο δεν επαρκούν. Τα μοντέλα δεν χωράνε. Γίνεται απαραίτητη η αγορά βιτρίνας. Ναι, αγοράζουμε την πρώτη και σε λίγους μήνες γεμίζει κι αυτή.

Η δεύτερη βιτρίνα παίρνει τη σκυτάλη. Σε λίγο βγαίνει το 1/18 του Vatanen από το Pikes Peak και η S4 του Toivonen από την Koρσική.

Είναι η σύνδεση με το παιδικό παιχνίδι, μια στατική απόλαυση χωρίς τέλη, τεκμήρια και κοινωνικό άγχος

Την ίδια στιγμή, κρατάς τη μινιατούρα στο χέρι σου και θαυμάζεις το craftmanship της λεπτομέρειας

Κι όπως έλεγε ο Ηράκλειτος, ”όποιος επιθυμεί να γνωρίσει τον κόσμο πρέπει να μάθει για αυτόν από τις λεπτομέρειές του”.

Ο δικός μας κόσμος είναι (και) η αυτοκίνηση. Και μια μινιατούρα βοηθά. Πάω τώρα για την τρίτη. Βιτρίνα. Και χωρίς παρακάλια.

Υ.Γ. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με Έλληνες συλλέκτες μινιατούρων αυτοκινήτων στη σελίδα τους στο Facebook εδώ.

Photo: Eυάγγελος Κουσίδης / Γιάννης Θεοχάρης 

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Ίσως να σ’ αρέσει