Ιστορίες μαύρης μαγείας. Τι αξίζει να ξέρεις για την Pirelli

Post date:

Author:

Category:

H τάση, η κωδικοποίηση, η F1, οι πατέντες, η οικογένεια ελαστικών της Pirelli

Pirelli Formula 1

Η τάση: οι πωλήσεις των prestige ελαστικών (πρακτικά αυτά που τοποθετούνται σε Ferrari, Porsche, Lamborghini κλπ) και premium ελαστικών (Αudi, BMW, Mercedes και τα ανάλογα) ανεβαίνουν θεαματικά.

Για το 2016 προβλέπεται πως 6 στα 10 Pirelli που θα πουληθούν θα αφορούν prestige και premium τοποθετήσεις.

 Η κωδικοποίηση: λίγοι ίσως έχουν προσέξει, σε μια Porsche για παράδειγμα, τον κωδικό που ξεκινά με το γράμμα ”Ν”. Αυτός ο κωδικός, όπως και οι αντίστοιχοι που έχουν, για παράδειγμα οι BMW, Αudi, Mercedes, αφορούν την ακόμα πιο εξειδικευμένη παραγγελία πρώτης τοποθέτησης (OEM) στα αυτοκίνητά τους.

Συγκεκριμένα, η Mercedes, για παράδειγμα στη νέα C-Class, ζήτησε το ελαστικό της (που ήδη διατίθεται χωρίς την κωδικοποίηση στην αγορά) να δίνει έμφαση στην ποιότητα κύλισης. Η BMW στη σταθερότητα στο βρεγμένο.

Αν, λοιπόν, στην ”πρώτη”, εργοστασιακή τοποθέτηση των ελαστικών σας υπάρχει μια τέτοια κωδικοποίηση, συστήνεται, όταν κάνετε την ”αλλαγή”, να τσεκάρετε ότι παραγγείλατε ελαστικά με την ίδια κωδικοποίηση ώστε να παραμείνουν τα χαρακτηριστικά λειτουργίας που έγιναν tailor-made στο αρχικό ”brief”.

H Formula 1: Για την F1, στην οποία η Pirelli έχει σταθερή παρουσία, παράγονται 35.000 ελαστικά ανά έτος, καθιστώντας δυνατές ταχύτητες πάνω από 370 χιλιόμετρα ανά ώρα σε ξηρές συνθήκες και πάνω από 310 χιλιόμετρα ανά ώρα σε βρεγμένο οδόστρωμα.

To νερό που αποβάλλεται από ένα βρόχινο ελαστικό της Pirelli για την F1 είναι πάνω από 60 lt. Περισσότερο από όσο χρειάζεται κάποιος για ένα ντους. Κάθε δευτερόλεπτο… 

Οι πατέντες: Η Pirelli εκδίδει σχεδόν εκατό πατέντες και εγκρίσεις ετησίως, που μεταφράζεται σε ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο με 5.000 διπλώματα ευρεσιτεχνίας και πάνω από 2.000 εγκρίσεις. 

Στο επίκεντρο αυτής της δραστηριότητας είναι το τμήμα  Έρευνας & Ανάπτυξης στο Μιλάνο, που έχει τον συντονισμό των ερευνητικών κέντρων που λειτουργούν παράλληλα με τα εργοστάσια της Pirelli από τη Βραζιλία έως τη Ρουμανία και από τη Γερμανία έως την Κίνα.

Η ”οικογένεια’‘: η ιταλική ”φαμίλια” της Pirelli περιλαμβάνει:

Τα Cinturato: σχεδιασμένα για επιβατικά οχήματα, προσφέρουν εξαιρετικό κράτημα σε βρεγμένο και στεγνό δρόμο, οδηγική άνεση και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.  Διατίθενται σε διαστάσεις ζάντας, από 13” – 18”. Με το Cinturato All Season η Pirelli αναβαθμίζει τη γκάμα της με ένα ελαστικό που συμπεριφέρεται άψογα όλο το χρόνο, σύμφωνα με όλους τους τοπικούς κανονισμούς και προσφέρει τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας σε όλες τις οδικές επιφάνειες.

Τα PZero: ανταποκρίνονται πλήρως στις  ανάγκες του σύγχρονου οδηγού που λατρεύει τις υψηλές ταχύτητες και τη σπορ οδήγηση. Αποτελείται από ελαστικά UHP (Ultra High Performance), κατάλληλα για μοντέλα από τα πιο διάσημα και ισχυρά GT μέχρι αυτοκίνητα πόλης υψηλών επιδόσεων.

Τα Scorpion: σχεδιασμένα για SUV οχήματα, ιδανικά για εντός και εκτός δρόμου χρήση, χειμώνα ή καλοκαίρι, βροχή ή χιόνι.

Το δίκτυο: Η παρουσία της Pirelli στην Ελλάδα βασίζεται σε ένα πανελλαδικό δίκτυο συνεργατών.


  • Στην κορυφή της πυραμίδας των συνεργατών είναι το δίκτυο Driver (που κάνει και ρίμα με το 4Drivers…) που αποτελείται από περίπου 50 εξειδικευμένα καταστήματα εμπορίας και τοποθέτησης ελαστικών. Μια βόλτα θα σας πείσει για το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών.
  • Η Pirelli Hellas: Η παρουσία της ξεκινά το 1960. Από το 2007 είναι υπεύθυνη για την διαχείριση των αγορών Κύπρου και Βουλγαρίας ενώ το 2011 ανέλαβε και τις αγορές Κροατίας, Σερβίας, Βοσνίας, Μαυροβουνίου, Κοσσόβου, Αλβανίας και Π.Γ.Δ.Μ. Το 2013 προστέθηκε στο ”ελληνικό” portfolio και η αγορά της Ρουμανίας.
  • Περισσότερες πληροφορίες για τη γκάμα των προϊόντων και προωθητικές ενέργειες στην επίσημη ιστοσελίδα της Pirelli.

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Διαβάστε μας (και) στο Autotypos

Ίσως να σ’ αρέσει