Πώς είναι να «αφήνεσαι» στα χέρια της Mercedes E-Class;

Post date:

Author:

Category:

 

Μερικές πρώτες σκέψεις μετά τη δημοσιογραφική παρουσίαση της νέας, no-hands μπουρζουαζίας.

 

Αντιγράφω από το επίσημο δελτίο Τύπου της Mercedes που έλαβα στην παρουσίασης της E-Class πριν λίγες ημέρες.

”Το εσωτερικό της συνθέτει το συναίσθημα και την ευφυΐα, πόλοι που ορίζονται ξεκάθαρα από τη σχεδιαστική φιλοσοφία της Mercedes-Benz. Ο προαιρετικός εξοπλισμός της περιλαμβάνει -για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη κατηγορία- δύο «επόμενης γενιάς» οθόνες υψηλής ανάλυσης, με μια ευρεία οθόνη διαγωνίου 12,3 ιντσών η κάθε μία. Κάτω από το κοινό τους γυάλινο κάλυμμα, οι δύο οθόνες δείχνυν σαν να αιωρούνται στον αέρα…
 

…Επιπρόσθετα, χειριστήρια αφής στο τιμόνι κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση σε ένα αυτοκίνητο. Όπως σε ένα περιβάλλον smartphone, ανταποκρίνονται με ακρίβεια σε οριζόντιες και κάθετες κινήσεις, επιτρέποντας στον οδηγό να ελέγχει ολόκληρο το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας απλά με την ένταση των κινήσεων των δακτύλων του χωρίς να χρειάζεται να απομακρύνει τα χέρια του από το τιμόνι. Ακολουθώντας τον κανόνα “τα χέρια στο τιμόνι, τα μάτια στο δρόμο», η διάσπαση της προσοχής του οδηγού είναι ελάχιστη.” 

Λοιπόν. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως έγει γίνει ένα μεγάλο άλμα στα automotive ηλεκτρονικά.

Είναι μαθηματικά βέβαιο επίσης πως η ”no hands” οδήγηση έρχεται. Ή μάλλον ήρθε, όπως διαφημίζεται στη σχετική διαφήμιση. Για την ακρίβεια, όπου το νομοθετικό και το τεχνολογικό πλαίσιο την υποστηρίζει.

Είναι μάλλον ένα βήμα μπροστά όσον αφορά την ασφάλεια των μαζών, την απελευθέρωση παραπληγικών από την κατάθλιψη του καναπέ αλλά και τη σοβαρή μείωση των ατυχημάτων.

Εκτός… Εκτός αν ο επόμενος πόλεμος των τζιχαντιστών ξεκινήσει με το χακάρισμα των διαβολεμένων δυτικών μεταλλικών κουτιών.

΄Η εκτός είναι ένα βήμα προς τον απόλυτο έλεγχο των μαζών όσο αυτή θα ζει χαζοχαρούμενα στο δικό της ροζ Τρούμαν Σόου.

Δεν είμαι βέβαιος. Εύχομαι να μη ζω όταν δεν θα μπορώ να τρέξω, νηφάλιος και εν γνώσει της κινηματικής ενός αυτοκινήτου, βράδυ σε έναν άδειο δρόμο.

Είμαι βέβαιος, ωστόσο, πως η απαρχή της αυτόνομης οδήγησης στοιχειωθετεί τον ακρογωνιαίο λίθο για μερικά βήματα πίσω όσον αφορά την τέχνη της οδήγησης.

Οδηγήστε. Όσο είναι ακόμα καιρός.

Photo: Mercedes

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Διαβάστε μας (και) στο Autotypos

Ίσως να σ’ αρέσει