Road trip στην Ιορδανία με Mitsubishi Pajero Sport 3.5

Post date:

Author:

Category:

Ο Κωνσταντίνος Μητσάκης γυρνάει τον κόσμο σε δύο τροχούς και καταγράφει τις συναρπαστικές του εμπειρίες. Αυτή τη φορά με τέσσερις τροχούς, ένα σκληροτράχηλο Mitsubishi Pajero, στην άγρια ομορφιά της Ιορδανίας. Τον ευχαριστούμε που μοιράστηκε την εμπειρία του με το 4D

Mitsubishi Pajero Sport Ιορδανία

Επρόκειτο για την τρίτη φορά που η Όλγα κι εγώ επισκεπτόμασταν τη χώρα της Μέσης Ανατολής, ενώ για το 13χρονο γιο μας, Γιώργο, ήταν η πρώτη φορά


Αεροπορική πτήση Αθήνα-Αμμάν και κατόπιν ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από το αεροδρόμιο της ιορδανικής πρωτεύουσας

Ένα μαύρο Mitsubishi Pajero Sport 3.5 επιλέχθηκε για να ταξιδέψουμε περί τα 1,200 χλμ. στους ασφαλτόδρομους και τις χωμάτινες διαδρομές της Ιορδανίας.

Το θηριώδες Mitsubishi αποδείχθηκε μια σωστή και αξιόπιστη λύση, καθώς ανταποκρίθηκε άψογα στις ιδιαίτερες απαιτήσεις του ταξιδιού μας.

Τo ροδοκόκκινο όνειρο της Πέτρας

petra-iordania-4drivers.gr
Mitsubishi-Pajero-Sport-iordania-4drivers.gr

Το δυνατό τουριστικό χαρτί της Ιορδανίας είναι αναμφίβολα η Πέτρα. Η ροδοκόκκινη πολιτεία των αρχαίων Ναβαταίων, που όμοιά της δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο, δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει από τα πλάνα μας


Τις πρώτες τρεις μέρες, ο αρχαιολογικός χώρος της Jerash (Αντιόχεια επί Χρυσορόη), η κωμόπολη Madaba (Μάνταμπα) με την ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, η κορυφή του όρους Νέμπο (Mt.Nebo) όπου αναπαύτηκε ο Μωυσής και η Νεκρά Θάλασσα (στα σύνορα με το Ισραήλ) δέχτηκαν την επίσκεψή μας και έγιναν ψηφιακές αναμνήσεις στο οικογενειακό μας άλμπουμ.

Περίπου τρεις χιλιάδες γιγάντια μνημεία, σκαλισμένα στους βράχους ενός φαραγγιού, αποτελούν τις κομψές πορφυροκόκκινες αρχιτεκτονικές μαρτυρίες της αρχαίας πολιτείας των καραβανιών.

Υπέροχοι λαξευμένοι ναοί, ένα θέατρο 3.000 θέσεων, μεγάλες και μικρές κατοικίες, χιλιάδες σκαλοπάτια, αγορές, βασιλικοί τάφοι και δημόσια κτίσματα απαρτίζουν τη ροδοκόκκινη πολιτεία της ερήμου, η οποία σμιλεύτηκε πριν από 2.300 χρόνια πάνω στα πορφυρά, ανεμοδαρμένα αμμώδη τοιχώματα των βράχων.

Στα λημέρια του Λόρενς της Αραβίας

iordania-4drivers.gr
iordania-4drivers.gr

«Στην έρημο δεν χρειάζεται ν’ αναζητήσω τη μοναξιά, είμαι τμήμα της. Η έρημος είναι για μένα η καθαρότερη, ωραιότατη, φωτεινότερη, ισχυρότερη μορφή απουσίας. Στην έρημο συνειδητοποιεί κανείς ότι δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα μικροσκοπικό υποφαινόμενο, στις παρυφές ενός ατέρμονου βάθους μέσα στο χρόνο»

Τα λόγια του Γάλλου κοινωνιολόγου Jean Baudrillard στριφογύριζαν επίμονα στο μυαλό μας εκείνο το πυρακτωμένο δειλινό. Ήταν απόψεις και εμπειρίες ζωής τις οποίες ενστερνιζόμασταν και εμείς, οι τρεις ταπεινοί ταξιδιώτες της ερήμου. 

Στην νοτιοανατολική Ιορδανία, η έρημος μάς προσφέρει τις πιο σαγηνευτικές εικόνες της.

Το τοπίο που ξεδιπλώνεται μπροστά μας είναι εντελώς ξερό, σχεδόν «αφυδατωμένο» και το συνέθεταν περίεργοι σχηματισμοί πανύψηλων βράχων και ένα απέραντο καστανοκόκκινο αμμώδες πέπλο. 

Η άγρια ομορφιά της ερήμου Wadi Rum έχει εγκλωβίσει απόλυτα τις αισθήσεις μας, ενώ ο άνεμος που λυσσομανούσε όλη την ημέρα κουβαλούσε μαζί του άπειρους κόκκους από το μακρινό, ιστορικό παρελθόν αυτού του τόπου. 

Ήταν το καλωσόρισμά μας στα λημέρια που πρωταγωνίστησε κάποτε η θρυλική μορφή του Λόρενς της Αραβίας. 

Στα κάστρα της ερήμου – Ιορδανία

iordania-mitsakis-4drivers.gr
iordania-mitsakis-4drivers.gr

Το κάστρο Al Azraq στέγασε στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου το επιτελείο του Άγγλου συνταγματάρχη Τ.Ε. Λόρενς (Λόρενς της Αραβίας) και αποτέλεσε τη βάση απ’ όπου ξεκίνησε την τελική του επίθεση κατά των Τούρκων


Μετά την εμπειρία της κοκκινωπής ερήμου Wadi Rum, τα κάστρα (qasr) Al Azraq, Αl Kharanah και Αl Amra (κτισμένα στα βορειοανατολικά της χώρας, κοντά στα σύνορα του Ιράκ και της Σαουδικής Αραβίας) μάς άνοιξαν διάπλατα τις πύλες τους.  

Το Al Kharanah, ένα αμιγές αραβικό κάστρο, «συντηρήθηκε» στο διάβα των αιώνων από την γενναιότητα και το αίμα των υπερασπιστών του. Tο μικρό κάστρο – παλάτι Al Amra, κτισμένο από τον χαλίφη Ουαλίντ Α΄ (αρχές 8ου αιώνα), μας εξέπληξε με τις τοιχογραφίες που κοσμούν το εσωτερικό του.

Με την άφιξη στο πάλλευκο Αμμάν, το συναρπαστικό road trip στη γη της Ιορδανίας με το Mitsubishi Pajero Sport 3.5 ολοκληρώθηκε.

Αυτή η γεμάτη από σπουδαίες πολιτιστικές και ιστορικές αναφορές περιοχή της Μέσης Ανατολής, μάς ταξίδεψε σε τοπία αρχαϊκά, όπου άνθρωποι, πολιτισμοί και θρύλοι συνεχίζουν να υπάρχουν, σε πείσμα της αδυσώπητης ερήμου.

Info: motoexplorer.gr / Photo: Κωνσταντίνος Μητσάκης


Stelvio Lotus

Το 4Drivers δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκην με τις απόψεις των αρθρογράφων που φιλοξενεί, ενώ, ταυτόχρονα, ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης των contributors προς μια ευρύτερη αντίληψη της αυτοκίνησης.

Διαβάστε μας (και) στο Protagon

Διαβάστε μας (και) στο Autotypos

Ίσως να σ’ αρέσει